Hydra spp. Hydra spp. Protohydra leuckarti
© Copyright: Kuvat:

Katriina Könönen, Kris Weinhold

. All rights reserved.

Lampipolyypit

Hydrozoa

 • Lajeja ja lajiryhmiä: Hydra spp., Pelmatohydra oligactis, pussipolyyppi (Protohydra leuckarti)
 • Ylemmät taksonomiset tasot: Cnidaria (Polttiaiseläimet) – Hydrozoa (Polyyppieläimet)
 • Heimoja: Hydridae ja Protohydridae
 • Koko: Alle 3 cm (pussipolyyppi 1,5 mm).
 • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Lampipolyypit ovat polttiaiseläimiä, jotka kiinnittyvät alustaansa pitkän jalkansa avulla. Pitkän runkomaisen ruumiin päässä sijaitsee suu, jota ympäröi ohuet ja läpikuultavat lonkerot. Näkyvimmät Itämeressä esiintyvät lajit voidaan jakaa kahteen ryhmään: toisella jalka on keskiosaa kapeampi (Pelmatohydra oligactis) ja toisella keskiosa ja jalka ovat yhtä kapeat (Hydra spp.). Nämä lajit ovat tavallisesti n. 10 mm pituisia, mutta voivat täyteen mittaansa ojentuneina olla kaksi kertaa pitempiä. Lonkerot saattavat venyä jopa kymmenien senttien pituisiksi. Lampipolyypit liikkuvat joko liukumalla alustallaan, ajelehtimalla virtausten mukana tai tekemällä kuperkeikkoja. Polyyppi pystyy nimittäin taipumaan niin paljon, että se saa otteen alustastaan pelkillä lonkeroillaan.
  Itämeren lieju- ja hiekkapohjilla elää myös paljon edellisiä pienempi, korkeintaan 1,5 mm kokoinen, lonkeroton, hennon vaaleanpunainen pussipolyyppi Protohydra leuckarti (piirros).
  Hydrozoa-ryhmään kuuluvia polyyppeja voidaan pitää elävinä fossiileina; noin puolessa miljardissa vuodessa niiden rakenne on säilynyt lähes samana.
 • Ravinto: Lampipolyypit pyydystävät myrkkysoluilla varustetuilla lonkeroillaan pieneliöitä ohivirtaavasta vedestä. Nälkäisenä se saattaa joskus nielaista jopa itseään suuremman saaliin.
 • Levinneisyys ja elinympäristö: Lampipolyypit esiintyvät runsaslukuisina matalan veden vesikasvillisuuteen ja rakkolevään kiinnittyneinä Riianlahdella, Varsinaisen Itämeren pohjoisosissa, Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Pohjanlahdella, ja ne tuntuvat suosivan virtaavaa vettä. Koska lampipolyypit ovat makean veden lajeja, löytää niitä myös Etelä-Itämeren suistoalueilta.
 • Lisääntyminen: Lampipolyyppilajit lisääntyvät suvuttomasti silmikoimalla, harvemmin myös suvullisesti. Hydra-lajit ovat kaksineuvoisia (sama yksilö tuottaa sekä naaras- että koirassukusoluja), P. oligactis on yksineuvoinen.
 • Samannäköisiä lajeja: kaspianpolyyppi
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page