© Copyright: Kuvat:

Antti Koli, Katriina Könönen, Sanna Saari

. All rights reserved.

Leväkotilo

Theodoxus fluviatilis

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Mollusca (Nilviäiset) – Gastropoda (Kotilot) – Prosobranchia (Etukiduskotilot)
  • Heimo: Neritidae
  • Koko: Kuoren pituus enintään 10 mm ja leveys noin puolet siitä.
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Lajin väritys vaihtelee vaaleasta tummaan, ruskean, vihreän, keltaisen ja tummanvioletin sävyissä. Väritys voi olla tasainen tai laikukas, kuoressa on usein tummia siksak-viivoja. Kuori on tukeva ja pitkulainen, kuorispiraalin sisimmät kierteet ovat tiukkoja, uloin on paljon muita suurempi. Leveällä suuosalla kotilo saa tukevan otteen alustasta aallokkoisilla rannoilla. Leväkotilo voi sulkea kuoren suuaukon kalkkilevyllä.
  • Ravinto: Leväkotilo syö levää kivien ja vesikasvillisuuden, etenkin rakkolevien pinnoilta.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Leväkotilo on pohjoisen Itämeren yleisimpiä kotiloita ja kuuluu rantavyöhykkeen yleisimpiin kotiloihin. Itämeressä se viihtyy rakkolevän suojissa noin 10 metrin syvyyteen asti. Pohjoisella Varsinaisella Itämerellä, Riianlahdella, Suomenlahdella ja Pohjanlahdella laji yleistyy ulkosaaristoon mentäessä. Tyrskyrannoilla leväkotilo voi muodostaa jopa 2/3 pohjaeläinten yhteispainosta. Leväkotilo kaipaa sen verran kovaa vettä, ettei sitä juurikaan tavata Suomen joissa ja järvissä. Vain Ahvenanmaalta ja eräistä Saaristomeren pikkujärvistä voi sen tavata.
  • Lisääntyminen: Leväkotilo on yksineuvoinen ja sillä on sisäinen hedelmöitys. Naaras munii parikymmentä 1 mm läpimittaista munakapselia kovalle alustalle. Näistä munista vain yksi selviää aikuiseksi syömällä sisaruksensa.
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page