Marenzelleria viridis Marenzelleria viridis Marenzelleria viridis
© Copyright: Kuvat:

Katriina Könönen

. All rights reserved.

Marenzelleria-monisukasmadot

Marenzelleria spp.

  • Lajeja: Marenzelleria viridis (amerikansukasjalkainen, syn. amerikanmonisukasmato), Marenzelleria neglecta ja Marenzelleria arctia)
  • Ylemmät taksonomiset tasot: Annelida (Nivelmadot) – Polychaeta (Monisukasmadot)
  • Heimo: Spionidae
  • Koko: 10–12 cm
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Amerikansukasjalkainen on 1990-luvulla Itämereltä löytynyt tulokastaksoni, joka voidaan uusimpien molekyylibiologisten tutkimusten mukaan erotella kolmeen Itämerellä esiintyvään lajiin (Marenzelleria viridis, Marenzelleria neglecta ja Marenzelleria arctia). Suvun lajit ovat suurikokoisia, punertavia, syvemmillä pohjilla liikkuvia monisukasmatoja. Madon pääosa on verrattain kehittymätön, sivulta katsottaessa kiilamainen. Ylhäältäpäin katsottaessa kolmiomainen pää on edestä leveämpi ja siinä on 0–4 pientä silmää. Pään päältä lähtee kaksi jäniksen korvaa muistuttavaa lyhyttä uloketta ja sivuilta kaksi pidempää aistilonkeroa. Jaokkeita Marenzelleria-madoilla on noin 250 kpl. Kidukset sijaitsevat sukasissa, ensimmäisestä sukasparista alkaen ja vähitellen häviten noin keskiruumiin kohdalla.
  • Levinneisyys, elinympäristö ja ravinto: Amerikansukasjalkainen (M. viridis) on kotoisin Pohjois-Amerikan itärannikon suistoalueilta ja on mainituista vieraslajeista ainoa, jota ei ole tavattu Suomen merialueella. Kaikki tulokkaat ovat viimeisten vuosikymmenten aikana runsastuneet merkittävästi Itämeressä. Suomessa M. neglecta-lajia tavataan vain lounaisilla merialueilla ja M. arctia-lajia koko Itämeren alueella. Pintasedimenttiin jopa 20–40 cm syvyyteen kaivautuvat, kuollutta orgaanista ainesta syövät Marenzelleria-monisukasmadot ovat erittäin tehokkaita leviämään ja hyödyntämään monia eri syvyyksiä ja ympäristöoloja. Suvun lajit pärjäävät jopa erittäin vähähappisissa pohjan olosuhteissa, esimerkiksi itäisen Suomenlahden merialueella, missä yli 20 metriä syvät pohjat ovat monin paikoin vailla muita pohjaeläimiä.
  • Lisääntyminen: Marenzelleria-lajit ovat yksineuvoisia ja lisääntyvät vain suvullisesti. Parittaiset sukurauhaset kehittyvät puolivälissä ruumista. Sekä hedelmöitetty munasolu että toukka ovat planktisia. Toukan kehitys voi kestää 4–12 viikkoa veden lämpötilasta riippuen. Amerikansukasjalkaisen toukka vaatii vähintään 5 ‰ suolaisuuden kehittyäkseen aikuiseksi. Marenzelleria-monisukasmadot ovat sukukypsiä vuoden ikäisinä ja niiden elinkaari on n. 3 vuotta.
  • Samannäköisiä lajeja: merisukasjalkainen
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page