© Copyright: Kuvat:

Antti Koli, Metsähallitus

. All rights reserved.

Rantamassiainen

Praunus flexuosus

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Arthropoda (Niveljalkaiset) – Crustacea (Äyriäiset) – Malacostraca (Kuoriäyriäiset) – Mysida (Massiäyriäiset, synonyymi Halkoisjalkaiset)
  • Heimo: Mysidae
  • Koko: 25 mm
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Massiaiset ovat suhteellisen pitkiä, katkarapumaisia äyriäisiä, joiden väri vaihtelee vaaleasta, melkein läpinäkyvästä, kirkkaan oranssiin tai ruskeaan. Massiaiset ovat hyviä uijia ja ne viihtyvät usein tiiviinä parvina, jolloin ne voi helposti sekoittaa kalanpoikasiin. Massiaisilla on kosmopoliittinen levinneisyys, niitä tavataan merissä ja makean veden ympäristöissä, sekä pohjan että ulapan ekosysteemeissä.
    Rantamassiainen on pitkä ja kapea, keskiruumiin kohdalta korostuneesti taipunut äyriäinen – ominaisuus, jolla sen erottaa muista massiaisista. Yleisesti massiaislajien erottaminen toisistaan ei ole kovin helppoa ja lajinimen varmistamiseksi on syytä tutkia niiden pyrstön päättökilpeä (telson) sekä tuntosarvien tyvellä olevia levyjä. Rantamassiaisen päättökilvessä on kapea lovi, ja tylppäkärkiset tuntosarvilevyt ovat kapeat, 7–8 kertaa leveyttään pidemmät ja ulkoreunoilta sukasettomat. Rantamassiaista muistuttavalla tyrskymassiaisella (P. inermis) ne ovat noin puolet lyhyemmät ja leveät. Rantamassiaiset ovat väriltään vaihtelevan vihreän-, punertavan- tai ruskeansävyisiä, usein läpikuultavampia kuin tyrskymassiaiset. Molemmat lajit voivat muuttaa väritystään sulautuakseen ympäristöönsä. Kuten kaikilla massiäyriäisillä, naarailla on kesällä nähtävissä iso massia (marsupium), eli pussi joka toimii alkiotaskuna.
  • Ravinto: Rantamassiainen on kaikkiruokainen ja pyydystää vedestä pieneliöitä tai hajoavia eloperäisiä hiukkasia vispaavilla jaloillaan. Ne saattavat metsästää isompaakin riistaa, jopa lajikumppaneitaan.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Rantamassiaista tavataan eteläiseltä Itämereltä keskiselle Suomenlahdelle ja Selkämereltä Merenkurkkuun asti. Laji viihtyy parhaiten rannan rakkoleväkasvillisuuden tuntumassa, vain satunnaisesti 15–20 m syvyydessä.
  • Lisääntyminen: Rantamassiaisilla on vuodessa kaksi sukupolvea. Talvehtineet rantamassiaiset lisääntyvät keväällä. Naaras säilyttää munia alkiotaskussaan kunnes ne kuoriutuvat. Osa kevään sukupolvesta kuolee pois kesän aikana, osa kehittyy sukukypsäksi ja lisääntyy jo syksyllä, tuottaen sukupolven, joka lisääntyy seuraavana keväänä.
  • Samannäköisiä lajeja: tyrskymassiainen
Muita saman suvun lajeja
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page