© Copyright: Kuvat:

Katriina Könönen

. All rights reserved.

Sukkulamerietana

Limapontia capitata

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Mollusca (Nilviäiset) – Gastropoda (Kotilot) – Opisthobranchia (Takakiduskotilot)
  • Heimo: Limapontiidae
  • Koko: Kokonaispituus on yleensä enintään 4 mm, joskus jopa 8 mm.
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Laji kuuluu takakiduskotiloihin, joilla kidukset sijaitsevat sydämen takana, tyypillisesti keskiviivan oikealla puolella. Sukkulamerietana on pieni, tummanruskea tai mustanharmaa kuoreton kotilo. Laji on vaatimattoman näköinen, pinnaltaan sileä eikä sillä ole tuntosarvia tai muita ulokkeita. Silmiä ympäröivät alueet, selän sisälmyssäkin sisältävä kyttyrä sekä pitkänomainen jalkaosa (metapodium) ovat väritykseltään vaaleammat. Peräaukon ja munuaistiehyeiden aukot sijaitsevat lähellä eläimen keskiviivaa, hyvin lähellä toisiaan, etupäästä takapäähän katsottuna viimeisen kolmanneksen alussa. Mikroskoopilla tarkasteltaessa näkyy, että sen raastinkielessä on yksi hammasrivi.
  • Ravinto: Sukkulamerietana syö pääasiassa rihmaisia leviä, kuten ahdinpartaa (Cladophora spp.) ja suolilevää (Ulva spp.)
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Sukkulamerietana on mereinen laji ja sitä esiinty alueella, joka ulottuu eteläiseltä Itämereltä läntiselle Suomenlahdelle ja Selkämerelle. Parhaiten laji viihtyy melko suojaisissa paikoissa matalassa vedessä, levien ja vesikasvillisuuden seassa. Avoimilta paikoilta ei sitä juuri löydä.
  • Lisääntyminen: Laji on hermafrodiitti. Se munii pallon tai makkaran muotoisia munakasoja vesikasvien pinnalle. Munasta kuoriutuu vapaasti uiva veliger-toukka kahdessa viikossa. Elinkaari on yksi vuosi.
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page