10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Kuvat:

New York State Department of Environmental Conservation, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Lauri Urho

. All rights reserved.

Harmaanieriä

Salvelinus namaycush

  • Heimo: Lohet – Salmonidae
  • Koko: Inarinjärvessä tavallisesti 40–80 cm, 0,7–2 kg, suurimmat jopa 7 kg.
  • Samannäköisiä lajeja: nieriä, puronieriä
  • Ulkonäkö: Harmaanieriä on olemukseltaan muita nieriöitämme hieman kulmikkaampi. Varsinkin sen ”koiramainen” pää poikkeaa muodoltaan nieriästä ja puronieriästä. Lappilaiset kutsuvatkin sitä ”hurttarauduksi”. Suu on hyvin suuri ja yläleuka ulottuu reilusti silmän taakse.
  • Väritys: Kyljet ovat yleensä tumman ruskeat, joskus vihertävät tai tumman harmaat, lähes mustat. Silmiinpistävin värituntomerkki on hyvin runsas hailakankeltainen pilkutus ja täplitys kyljissä ja selässä sekä pyrstö- ja selkäevässä. Selkäpuolella täplät yhtyvät välillä raidoiksi. Väritys muistuttaa kaiken kaikkiaan hieman haukea. Kutuasuisella koiraalla voi eviin tulla ruskeanpunaista väriä, mutta vatsa harmaanieriällä pysyy aina vaaleana. Nieriöiden suvun tapaan rinta-, vatsa- ja peräevillä on valkea etureunus.
  • Kutu: Harmaanieriä ei tiettävästi lisäänny meillä, vaan kaikki kannat ovat istutuksista peräisin. Kotiseudullaan Amerikassa kala kutee syys-marraskuussa syvällä järvissä.
  • Ravinto: Syö monipuolista ravintoa, mutta 25–30 cm pituisesta alkaen on lähinnä kaloja syövä peto.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Harmaanieriän istuttamista on kokeiltu moniin järviin ja merialueelle. Nykyisin sitä istutetaan lähinnä Inarinjärveen, missä harmaanieriä muodostaa kalastettavan kannan. Harmaanieriä on hapekkaiden, viileiden ja syvien järvien kalalaji.
  • Haitallisuusluokitus: Sisävesistöjen vieraslaji.

Haramaanieriä on Pohjois-Amerikasta tuotu laji, jota alkujaan ajateltiin suurempien järviemme hoitokalaksi, se kun kutee järvissä, eikä virtaavissa vesissä, kuten omat lohikalamme. Vaikka kalaa ei olekaan saatu meillä lisääntymään, on siitä muodostunut kelpo saaliskala ainakin Inarinjärveen. Harmaanieriä kasvaa nieriöistämme kookkaimmaksi. Se ei ole erityisen nopeakasvuinen, mutta laji on hyvin pitkäikäinen ja tämän vuoksi kokoakin karttuu pikkuhiljaa.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi
Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page