10 20 40 60 cm

mittakaava < 20 cm

         
© Copyright: Kuvat:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Kilohaili

Sprattus sprattus

  • Heimo: Sillit – Clupeidae
  • Samannäköisiä lajeja: silakka
  • Koko: 10–14 cm. (Ennätyskala 15,6 cm.)
  • Ulkonäkö: Kilohaililta puuttuu sillien heimon tapaan kylkiviiva. Suomut ovat helposti irtoavat. Kilohailin kuono on hieman lyhyempi, kuin samannäköisellä silakalla ja tämä tekee kalasta hieman silakkaa virtaviivaisemman näköisen. Kilohailin silmä on hieman silakan silmää pienempi. Sekä kilohaililla, että silakalla vatsan harjannetta peittävät ns. talkasuomut. Ne tuntee, jos vetää sormea vatsaa vasten pyrstöstä päähän päin. Kilohaililla talkasuomut ovat selvästi silakan vastaavia terävämmät. Kokokin voi olla hyvä tuntomerkki silakkaa ja kilohailia eroteltaessa. Yli 17 cm yksilöt ovat melkoisella varmuudella silakoita. Varmin ero silakan ja kilohailin välillä on vatsaevän sijainti. Kilohaililla vatsaevä on selkäevän etureunan tasolla tai hieman sen edessä, silakalla selvästi selkäevän etureunan takana.
  • Väritys: Kyljet ovat hopeiset ja selkä lähes musta vaaleten sitten alaspäin sinisen sävyissä. Samannäköisen silakan selässä on yleensä vihreämpi yleissävy.
  • Kutu: Kutee kesällä Itämeren ulappavesillä. Mäti on kelluvaa ja vaatii kelluakseen ja kehittyäkseen vähintään 6 promillen suolapitoisuuden. Kutu onnistuu siis vain merialueemme lounaiskolkassa.
  • Ravinto: Plankton.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Kilohaili on tavallinen Ahvenanmaan ja Saaristomeren ulapoilla ja Suomenlahden länsiosassa. Suomenlahden itäosissa laji on harvinaisempi ja Perämeressä vain satunnainen. Kilohaili hakeutuu yleensä sinne, missä vesi on lämpimintä. Se kulkee suurissa parvissa ulapalla planktonia syöden. Kilohailin kannanvaihtelut ovat voimakkaita. Kannan ollessa suuri kilohaileja riittää runsaasti meidänkin vesillemme. Vähäisemmän kannan aikana parville riittää ravintoa etelämpänä, eikä kilohaileja ui meidän vesillemme niin paljon.

Kilohaili on maukas rasvainen kala, jota käytetään mm. säilykekalana. Se on pienestä koostaan huolimatta taloudellisesti merkittävä. Kilohaili on Kymenlaakson maakuntakala. (Vaakunaan se kuitenkaan ole päässyt – Kymenlaakson maakunnan vaakunaa koristaa lohi.)

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi
Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page