10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Kuvat:

www.scandfish.com, Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Kirjoeväsimppu

Cottus poecilopus

  • Heimo: Simput – Cottidae
  • Samannäköisiä lajeja: härkäsimppu, kivisimppu
  • Koko: 5–8 cm (Ennätyskala 12,8 cm.)
  • Ulkonäkö: Heimonsa tapaan kirjoeväsimpulla on leveä pää, silmät lähes päälaella ja rintaevät ovat suuret, pyöreä ja siipimäisesti levällään kalan maatessa pohjassa. Kirjoeväsimppu on hyvin samannäköinen kuin kivisimppu. Myös härkäsimpun sisävesimuotoon sen saattaa sekoittaa. Vatsaevän sisin ruoto on kirjoeväsimpulla ulointa ruotoa lyhyempi, kivisimpulla ruodot ovat saman mittaiset. Kirjoeväsimpun ja kivisimpun pyrstön varsi, eli matka peräevän takareunasta pyrstöevän tyveen, on lyhyempi kuin peräevän pituus. Härkäsimpun järvimuodolla pyrstön varsi on yhtä pitkä kuin peräevä. Myös kiduskannen taaksepäin sojottava piikki on kirjoeväsimpulla ja kivisimpulla kärjestään ylöspäin käyristynyt. Härkäsimpulla se on suora.
  • Väritys: Perusvärityksenä selkäpuolella on epämääräistä tummaa kuviointia vaalean ruskealla pohjalla. Kirjoeväsimpun nimi viittaa sen raidallisiin vatsaeviin. Kivisimpun vatsaevät ovat värittömät.
  • Kutu: Kutee keväällä kivikkopohjilla. Koiras muokkaa pesän kivenkoloon, jonka kattoon useampi naaras kiinnittää mätimunansa. Koiras hedelmöittää ne ja jää n. neljäksi viikoksi hoivaamaan munia, kunnes ne kuoriutuvat.
  • Ravinto: Hyönteistoukat ym. pohjaeläimet.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Kirjoeväsimppua tavataan lähinnä vain sisävesissä. Merialueillamme se esiintyy vain Perämeren suolattomassa pohjukassa. Levinneisyys on pohjoinen ja itäinen: Kirjoeväsimppua löytyy Peräpohjolasta ja Lapista Inaria ja Utsjokea lukuun ottamatta sekä Järvi-Suomesta Saimaalta, Virmasvedestä, Kallahdesta ja Päijänteen eteläosista. Yksittäisiä esiintymiä on myös Fiskarsin Simijärvessä ja Hyvinkään Hirvijärvessä. Kirjoeväsimppu elää matalassa kivikkopohjilla viileässä, hapekkaassa vedessä. Erityisesti sitä tapaa virtaavissa vesissä, mutta myös järvien rannoilla. Esiintyessään kivisimpun kanssa samassa vedessä kirjoeväsimput ovat yleensä hiukan syvemmässä ja virroissa jokien latvoilla. Kala lymyilee kivien alla piilossa ja lähtee lyhyille saalistusretkille hämärän aikaan.
Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page