10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Kuvat:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Jouko Lehmuskallio, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Kuha

Sander lucioperca

  • Heimo: Ahvenet – Percidae
  • Samannäköisiä lajeja: ahven, kiiski
  • Koko: Tavallisesti 40–70 cm, 0,5–2,5 kg, harvoin yli 10 kg (suurin Suomessa saatu kuha painoi 14,1 kg).
  • Ulkonäkö: Kuhan ruumis on virtaviivaisen sukkulamainen, kookkaampana hieman tanakampi. Kuono on terävä. Silmät lasimaisesti kiiltävät, tummat ja ulkonevat. Etummainen piikkiruotoinen selkäevä on selvästi erillään taemmasta pehmeäruotoisesta. Leuoissa on teräviä hampaita. Suomut ovat pieniä kampasuomuja ja hyvin tiukasti kiinni ihossa.
  • Väritys: Nuorempana varsin harmaasävyinen, ehkä hieman vihertävä. Selässä on tummaa kuviointia, joka saattaa olla pystyraitaista mutta ei niin selkeästi kuin ahvenella. Vanhemman ja kookkaamman kuhan kylkiin alkaa tulla kellertävää sävyä. Selkä- ja pyrstöevissä on täplärivien muodostamia raitoja, mutta vatsapuolen evät ovat värittömät.
  • Kutu: Kutuaika on yleensä touko–kesäkuussa, mutta saattaa vaihdella samassakin vedessä paljon ja venyä heinäkuulle asti. Koiras valtaa sopivalta pohjalta reviirin, johon kaivaa matalan kutukuopan. Kuopassa pitää olla risuja tai kasvien juuria, joihin naaraan takertuva mäti voi tarttua.
  • Ravinto: Kuha ryhtyy kaloja syöväksi pedoksi jo n. 10 cm pituisena.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Kuhaa esiintyy Etelä- ja Keski-Suomen sisävesissä ja muutamin paikoin paljon pohjoisemmassakin, kuten Kemijärvessä sekä Pellon Vietosessa ja Raanujärvessä. Merialueillamme kuhaa on Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Pohjanlahdella Uuteenkaupunkiin saakka. Perämerellä kuha on satunnainen. Ahvenanmaan Lumparissa kuhalla on myös erillinen kanta.

Kuha on yleensä ulappavesien öinen saalistaja, joka suosii sameavetisiä, suuria järviä. Ulappavesien runsaina parvina esiintyvää saaliskalaa, mieluimmin kuoretta, pitää myös olla hyvässä kuhavedessä. Kuha on Uudenmaan maakuntakala.

Tietoa kalamiehille (ja -naisille)

Kuhan kalastusasetuksen mukainen alamitta on (ollut vuoden 2016 alusta) 42 cm (oli aikaisemmin 37 cm). Ammattikalastajille Suomenlahden ulkopuolisilla alueilla kuhan alamitta on 40 cm.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page