10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Kuvat:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Miekkasärki

Pelecus cultratus

  • Heimo: Särkikalat – Cyprinidae
  • Koko: 25–40 cm. (Ennätyspaino 0,91 kg.)
  • Ulkonäkö: Miekkasärjen ruumiinmuoto muistuttaa hieman kookasta silakkaa. Vatsa on terävä ja sivulta katsoen kaareva, selkälinja taas lähes suora. Ruumis on hieman kuin miekan terä, mistä laji onkin saanut nimensä. Suu on voimakkaasti ylöspäin suuntautunut. Selvimmät tuntomerkit ovat kookas, pitkä ja teräväkärkinen rintaevä sekä selvästi kyljen keskiviivan alapuolella erikoisella tavalla mutkitteleva kylkiviiva.
  • Väritys: Kyljistä ja vatsasta hyvin vaalea ja hopeanhohtoinen. Evät ovat melko värittömät.
  • Kutu: Nousee virtaavaan veteen kutemaan touko–kesäkuussa. Mäti pysyy vapaassa vedessä virtauksen nostattamana. Kutee myös murtovesilahdissa, meitä lähimpänä Kronstadtin- ja Viipurinlahdessa. Meidän vesistöissämme laji lienee lisääntynyt Porvoonjoessa, mutta pysyvää kantaa siellä ei ole.
  • Ravinto: Vapaan veden äyriäiset, pintahyönteiset ja pienet kalat.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Säännöllisemmin miekkasärkeä tavataan meillä itäisellä Suomenlahdella ja Saimaan kanavassa. Se on vaeltanut kuitenkin myös Pohjanlahdelle aina Kemijoen suulle saakka. Ahvenanmaan ja Saaristomeren vesilläkin sitä on satunnaisesti tavattu. Sisävesissä miekkasärki on vaeltanut Saimaalle ja Kymijoen alajuoksun järviin asti. Miekkasärki on pintaveden kala, jota tapaa myös virtaavissa vesissä.
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi
Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page