10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Kuvat:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Jouko Lehmuskallio

. All rights reserved.

Pasuri

Blicca bjoerkna

  • Tieteellinen synonyymi: Abramis bjoerkna
  • Heimo: Särkikalat – Cyprinidae
  • Samannäköisiä lajeja: lahna, sulkava
  • Koko: 15–25 cm, harvoin yli 35 cm. (Ennätyskala 0,87 kg.)
  • Ulkonäkö: Pasuri on korkearuumiinen särkikala, joka muistuttaa kovasti pientä lahnaa ja sulkavaankin sen voi sotkea. Pasurin ruumis on hieman tanakampi ja jäykempi kuin samankokoisella lahnalla tai sulkavalla. Silmä on suurehko, sen poikkileikkaus on yhtä suuri tai suurempi kuin silmän etureunan ja kuonon kärjen väli; lahnalla matka silmän etureunasta kuonon kärkeen on yleensä silmän halkaisijaa pidempi. Pasuri on lahnaa ja sulkavaa suurisuomuisempi. Suomuja sillä on kylkiviivalla 43–48, lahnalla niitä on 51–60 ja kolmikon pienisuomuisimmalla, sulkavalla 67–75. Myös peräevä on pasurilla kolmikon lyhyin. Siinä on tavallisesti 22–26 ruotoa, lahnalla niitä on 26–30 ja sulkavalla 37–46.
  • Väritys: Kyljet ovat aina hopeiset, kuten toki saman kokoluokan lahnoillakin. Lahnan evät ovat kuitenkin aina harmaat, kun pasurilla vatsanpuoleiset evät ovat ainakin tyvestään hieman oranssin punertavat. Kookkaammalla pasurilla punertavaa sävyä alkaa ilmestyä vatsaankin.
  • Kutu: Kutee parvissa vesikasvillisuutta kasvaviin rantavesiin vasta, kun veden lämpötila nousee yli 17 asteen. Tavallisesti kutu on kesäkuussa, mutta voi mennä heinäkuun puolelle. Kutu tapahtuu samanlaisella pulinalla ja melskeellä kuin lahnankin kutu, mutta väitetään, ettei pasuri olisi kutiessaan yhtä arka häiriöille kuin lahna.
  • Ravinto: Pohjaeläimet ja vesihyönteisten toukat.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Pasuria esiintyy suuremmissa järvissä Keski-Suomen korkeudelle saakka. Rannikoilla sitä esiintyy Suomenlahdelta Merenkurkkuun. Pasuri suosii matalia, reheviä ja ruohikkoisia järviä. Se sietää hyvin rehevöitymistä ja ilmeisesti hyötyy siitä. Pasuri ei ole samanlainen pelkästään pohjan tonkimiseen erikoistunut laji kuten lahna, vaan se napsii syötävää myös vesikasvien pinnalta.
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi
Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page