10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Kuvat:

New York State Department of Environmental Conservation, Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Puronieriä

Salvelinus fontinalis

  • Heimo: Lohet – Salmonidae
  • Samannäköisiä lajeja: harmaanieriä, nieriä
  • Koko: 25–40 cm, kookkaimmillaan yleensä noin 1 kg (Suomen ennätyskala 2,17 kg).
  • Ulkonäkö: Amerikasta tuotu puronieriä on hyvin paljon kotoisen nieriämme näköinen. Se on virtaviivainen lohikala, jolla on nieriöiden tapaan suuri suu, joka ulottuu selvästi silmän taakse.
  • Väritys: Väritys on puronieriän paras lajituntomerkki. Puronieriää sanotaan nieriöistä koreimmaksi. Nieriöille tyypillisesti silläkin on kyljissään taustaa vaaleampia pilkkuja ja vatsanpuolen evien etureunat ovat valkoiset. Kyljissä on myös punaisia pilkkuja, joita ympäröi vaaleansininen rengas. Tyypillisintä juuri puronieriälle on kuitenkin oliivinvihreän selän, selkäevän ja pyrstöevän vaalea marmorikuviointi.
  • Kutu: Kutee syksyllä virtaavaan veteen sorapohjille. Laji lisääntyy monin paikoin luontaisesti meidänkin pienissä joissamme ja puroissamme.
  • Ravinto: Syö hyvin monipuolista ravintoa pohjaeläimistä pintahyönteisiin ja pieniin kaloihin. Onpa Lapissa löydetty sen mahasta vaellusretkillään veteen joutuneita sopuleita ja myyriäkin.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Jo yli sata vuotta sitten ensi kertaa Suomessa istutuskokeilujen kohteena ollut puronieriä on saatu kotoutettua maahamme sinne tänne puroihin ja pieniin järviin. Laji pärjää hyvin varsin happamassakin vedessä.
  • Haitallisuusluokitus: Haitallinen vieraslaji.

Haitallinen vieraslaji, mutta virkistyskalastuksen kohde

Puronieriä kilpailee taimenen kanssa ja syrjäyttää tämän yleisesti. Laji ei ole niin vaatelias kuin taimen ja on siksi lisännyt virkistyskalastuksen edellytyksiä. Tätä voidaan pitää sekä yhteiskunnallisesti (sosiaalisesti) että taloudellisesti jonkinasteisena hyötynäkökohtana.
Puronieriän kotouttaminen uudelle alueelle vaatii kalatalousviranomaisen luvan (KL 121 §). Paikalliset yksittäiset kalastajat voivat kuitenkin siirtää puronieriää vesialueelta toisille.
Mikäli puronieriän leviämistä uusille alueille ei saada hallintaan, jatkuu alkuperäisten taimenkantojen heikkeneminen ja paikallisia taimenkantoja jopa menetetään edelleen. Puronieriän hävittäminen muutoin kuin hyvin pienistä lammista tai vastaavista ei liene mahdollista.

Otteet maa- ja metsätalousministeriön julkaisemasta kansallisesta vieraslajistrategiasta

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi
Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page