10 20 40 60 cm

mittakaava < 20 cm

         
© Copyright: Kuvat:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Lauri Urho

. All rights reserved.

Rasvakala

Cyclopterus lumpus

  • Heimo: Rasvakalat – Cyclopteridae
  • Koko: 10–15 cm. (Suomen ennätyskala 0,232 kg.)
  • Ulkonäkö: Rasvakala on merkillinen hyllyvä pallero kalaksi, eikä sitä voi sekoittaa mihinkään muuhun lajiin. Ruotsalaiset kutsuvat sitä nimellä sjurygg, seitsenselkä, millä viitataan kalan varsinaiseen selkään ja molempien kylkien kolmeen, luukyhmyjen muodostamaan harjanteeseen, jotka yhdessä antavat kalan pullealle ruumiille seitsenkulmaisen vaikutelman. Rasvakalaa kutsutaan myös vilukalaksi, sillä kala tytisee kuin viluissaan käteen otettaessa. Rasvakalan nimen laji on saanut ihon alaisesta, hyytelömäisestä rasvakerroksestaan. Rasvakalan vatsaevät ovat muuntuneet imukupiksi, jolla kala voi tarttua pohjakiviin varsin tiukasti. Rasvakalakoiraiden rintaevät ja pää ovat suhteellisesti kookkaampia kuin naarailla.
  • Väritys: Naaraiden selkä ja kyljet ovat tumman vihertävän ruskeat ja vatsa vaalea. Koiraat ovat päältä ja kyljistä tummempia ja vatsan puolelta punertavia. Kutuaikaan koiras muuttuu kokonaan viininpunaiseksi.
  • Kutu: Kutee touko–kesäkuussa muutaman metrin syvyiseen rantaveteen leväkasvuston joukkoon. Koiras vahtii kehittyvää mätiä sitä leyhytellen toista kuukautta, kunnes sammakon nutipäiden näköiset poikaset kuoriutuvat ja kiinnittyvät lyhyen, vapaassa vedessä eletyn vaiheen jälkeen omilla imukupeillaan vesikasvien turvaan.
  • Ravinto: Pohjaeläimet ja pienet kalat.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Rasvakalaa tavataan koko Itämeren alueella. Perämeressä se lienee kuitenkin harvinainen. Rasvakala köllöttelee yleensä pohjalla imukupillaan kiviin kiinnittyneenä eikä tee suuria vaelluksia kutureissujen lisäksi. Kesäisin rasvakalat ovat kutuajan ulkopuolella yleensä kymmentä metriä syvemmissä vesissä. Runsaimmat esiintymät on havaittu 20–40 m syvyydessä. Talvella kylmää vettä suosiva laji saattaa tulla matalampaan veteen. Rasvakalalla ei ole taipumusta jäädä pyydyksiin ja se saattaa olla paljon yleisempi kuin kiinni jääneiden määrästä voisi päätellä. Monien merikalojen tapaan rasvakalakin on Itämeressä kitukasvuinen. Valtamerissä naaraat voivat olla 60 cm pitkiä ja yli 5 kg:n painoisia.

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page