10 20 40 60 cm

mittakaava < 20 cm

         
© Copyright: Kuvat:

Wilhelm von Wright: Pohjolan kalat, Lauri Urho, Jouko Lehmuskallio

. All rights reserved.

Siloneula

Nerophis ophidion

  • Heimo: Merineulat – Syngnathidae
  • Samannäköisiä lajeja: särmäneula
  • Koko: Tavallisesti 15–20 cm, kookkaimmillaan 30 cm.
  • Ulkonäkö: Jouhimainen siloneula on helppo tunnistaa, jos vain ymmärtää sen kalaksi, sillä äkkiseltään otus näyttää enemmänkin joltain madolta. Pieni pää kiduskansineen paljastaa elikon kalaksi. Pää kuonoineen muistuttaa merihevosen päätä ja siloneula onkin näiden tropiikin merien kaunistusten sukulainen. Kalalajeista siloneulan voi sekoittaa vain sukulaiseensa särmäneulaan. Siloneula on kuitenkin hoikempi ja poikkileikkaukseltaan pyöreämpi. Sillä on vain yksi evä, harjamainen selkäevä keskellä selkää. Särmäneulalla on myös pieni pyrstöevä. Siloneulan kuono on vain puolet pikkuisen pään pituudesta. Särmäneulan kuono on pidempi ja näyttävämpi.
  • Väritys: Yleisväri on vihreä, vatsapuolelta kellertävä. Naaras on hieman koreamman värinen. Sillä on vaaleansinistä kirjailua poskissa ja ruumiissa. Kutuaikaan molemmat sukupuolet tulevat värikkäämmiksi. Koiras saa keltaisen kuonon.
  • Kutu: Kutee keskellä kesää, pääasiassa heinäkuussa. Naaras asettaa mätimunansa koiraan vatsapoimuun. Koiras hedelmöittää munat ja kantaa niitä kolmisen viikkoa ja ”synnyttää” sitten poikaset vapaaseen veteen.
  • Ravinto: Plankton.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Siloneulaa tavataan kaikilla merenrannikoillamme Perämeren suolatonta perukkaa lukuun ottamatta. Siloneula elelee meriajokkaiden, rakkolevien ja jouhilevien keskellä pyrstö kasvin ympäri kietoutuneena pää ylöspäin kasvien mukana huojuen ja niiden sekaan sulautuen. Se imaisee ohi uivia planktonäyriäisiä suuhunsa.

Siloneulaa ei moni tapaisi ehkä koskaan, ellei kalalla olisi tapana luulla paksulankaisten verkkojen liinaa kasvillisuudeksi ja kietoa pyrstöään langan ympäri. Näin siloneuloja aika ajoin nousee verkkokalastajien ihmeteltäväksi.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page