10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
Sorva ja Pasuri
© Copyright: Kuvat:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Jouko Lehmuskallio

. All rights reserved.

Sorva

Scardinius erythrophthalmus

  • Heimo: Särkikalat – Cyprinidae
  • Samannäköisiä lajeja: särki, säyne, turpa
  • Koko: 15–25 cm. Painoennätys 1,24 kg.
  • Ulkonäkö: Kookkaampana sorva on melko korkea- ja tanakkaruumiinen särkikala. Ruumis on muodoltaan särjen ruumista korkeampi, mutta matalampi kuin lahnan tai pasurin. Pienempien kalojen ruumis kuitenkin muistuttaa särkeä. Sorvan suu on ylöspäin suuntautunut. Vatsaevät ovat selvästi selkäevän etupuolella, kun ne särjellä ovat lähes samalla kohtaa. Sorva on hiukan isosuomuisempi kuin särki. Kylkiviivalle sillä mahtuu 40–43 suomua, kun niitä särjellä on keskimäärin 42–45.
  • Väritys: Sorva on kookkaampana hieman särkeä tummempi, kullanhohtoiseen vivahtava. Paras värituntomerkki ovat sorvan syvänpunaiset vatsa-, perä- ja pyrstöevä. Selkä- ja rintaevissäkin on punertavaa sävyä. Millään muulla särkikalalla ei ole aivan näin punainen evävarustus. Sorvan silmä on keltainen, joskus oranssi, mutta ei koskaan niin punainen kuin särjellä parhaimmillaan.
  • Kutu: Kutee touko–kesäkuun vaihteessa, kun sen suosimien kutupaikkojen, matalien, ruohikkoisten lahtien veden lämpötila on noussut 17–22 asteeseen.
  • Ravinto: Pohjaeläimet ja kasvisravinto.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Sorva on eteläinen, lämpimien vesien laji, jota meillä on vain eteläisessä Suomessa. Sisävesissä sitä esiintyy Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärvelle, Järvi-Suomessa Ruovedelle, Keiteleeseen ja Maaningalle asti. Suomenlahden rannikolla sorva on yleinen ja Pohjanlahdessa sitä on harvinaisempana Vaasan korkeudelle saakka. Sorva on tyypillisesti rehevien, matalien ja liejupohjaisten järvien ja merenlahtien asukki. Vesikasvillisuutta laji vaatii jo syödäkseenkin, sillä se on kalalajeistamme eniten kasvisravintoa käyttävä.
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi
Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page