10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Kuvat:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Turska

Gadus morhua

  • Heimo: Turskat – Gadidae
  • Samannäköisiä lajeja: ei Suomessa
  • Koko: 40–80 cm, 0,5–3 kg, kookkaimmillaan yleensä 6–7 kg mutta voi olla jopa 20–30 kg. Suomen ennätysturska painoi 26,09 kg.
  • Ulkonäkö: Isopäistä ja -kitaista turskaa ei voi juuri sekoittaa muihin merikaloihimme. Suuri suu on täynnä pikkuruisia hampaita. Alaleuan alla on yksinäinen viiksisäie. Selkäevä on kolmi– ja peräevä kaksiosainen. Suomut ovat huomaamattoman pieniä.
  • Väritys: Vaalea pohjaväri on selän puolelta kokonaan tiheän ruskean mosaiikkimaisen täplityksen peittämä. Kylkiviivaa myötäilee vaalea pitkittäisjuova.
  • Kutu: Kutee kevättalvesta aina elokuulle asti vapaassa vedessä 50–150 metrin syvyisillä alueilla. Mäti on kelluvaa, mutta se painuu pohjaan ja enimmäkseen tuhoutuu alle 11 promillen suolapitoisuudessa, joten meidän merialueillamme kutu ei yleensä onnistu. Vesiltämme saatavat turskat ovatkin syntyneet eteläisellä Itämerellä.
  • Ravinto: Pohjaeläimet, erityisesti kilkit sekä kalojen mäti ja kalat.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Turskan esiintyminen vaihtelee merialueillamme suuresti. Kun Tanskan salmista tulee suolapulsseja ja Itämeren veden suolapitoisuus nousee, saattaa turskakanta kasvaa monikymmenkertaiseksi ja kaloja vaeltaa meilläkin Perämerelle ja Suomenlahden itäosiin. Vähäisen suolaisuuden aikoina turskaa tapaa vain lounaisilta merialueiltamme, jos sieltäkään.

Entinen lipeäkala

Jouluinen herkkumme (no ainakin useimpien suomalaisten) on perinteisesti ollut kuivatusta turskasta valmistettu lipeäkala. Mutta ajat ovat muuttuneet (emmekä tässä tarkoita lipeäkalan suosiota). Nykyisin kaupoissa myytävän lipeäkalan alkuperä on 99 prosenttisesti Atlantilta pyydystettyä molvaa (Molva molva), joka toki kuuluu mateiden heimoon (joka kuuluu turskakalojen lahkoon).

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page