10 20 40 60 cm

mittakaava < 20 cm

         
© Copyright: Kuvat:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho

. All rights reserved.

Vaskikala

Spinachia spinachia

  • Heimo: Piikkikalat – Gasterosteidae
  • Koko: 8–22 cm (ennätyskala Suomessa 14,5 cm).
  • Ulkonäkö: Vaskikala on merkillisen näköinen kala, joka ulkonäöltään eroaa aika paljon muista piikkikaloistamme. Vaskikalaa voisi epäillä särmäneulan ja hauen risteymäksi, jos moinen olisi mahdollista! Heimonsa kalojen tapaan vaskikalankin sukkulamainen ruumis päättyy hyvin hoikkaan pyrstönvarteen ja viuhkamaiseen pyrstöevään. Vaskikalalla hoikka pyrstöosa on kuitenkin paljon pidempi kuin muilla piikkikaloilla, yli kolmanneksen ruumiin koko pituudesta. Piikkikalojen tapaan selkäevän etummainen osa muodostuu pelkistä piikeistä. Piikit ovat pieniä ja niitä on 14–15. Myös vatsaevät ovat pelkkiä piikkejä. Selkäevän taaempi osa ja peräevä ovat samankokoisia ja samalla kohtaa ennen hoikkaa pyrstövartta. Ruumis on korkeimmillaan juuri näiden evien kohdalla ja suippenee tästä myös eteenpäin. Suu on pitkän kuonon päässä.
  • Väritys: Selkäpuoli on ruskean kellertävä. Kyljissä on tummaa epämäärästä kuviointia. Vatsapuoli on valkea ja hopeahohtoinen.
  • Kutu: Kutee touko–kesäkuussa rakkolevävyöhykkeessä, minne koiras rakentaa läpimitaltaan 5–8 cm pesän ruohoista ja levistä. Koiras vartioi ja leyhyttelee mätiä ja vielä poikasiakin, kunnes ne ovat käyttäneet ruskuaispussinsa ja lähtevät maailmalle. Kudun jälkeen vaskikalat ilmeisesti kuolevat.
  • Ravinto: Plankton ja kalanpoikaset.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Vaskikala on merikala eikä tule toimeen makeassa vedessä kuten muut piikkikalamme. Vaskikala vaatii ainakin 5 promillen suolapitoisuuden eikä sitä meillä esiinnykään kuin Kotkan ja Kaskisten välisellä merialueella, eniten lounaisessa saaristossa ja Ahvenanmaan vesissä. Vaskikala elää suurimman osan lyhyestä, hieman yli vuoden pituisesta elämästään rakkolevän tai meriajokkaan suojissa. Oletettavasti ne kuitenkin sydäntalven viettävät hieman syvemmällä. Vaskikala väijyy yksinään kasvuston suojassa ja imaisee suuhunsa liian lähelle uivia pikkueliöitä. Joskus se tekee lyhyen nopean pyrähdyksen saaliin perään hauen tapaan.
  • Uhanalaisuus: Silmälläpidettävä.
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi
Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page