Kuva: Per-Olof Wickman Kanadanvuokko, A. canadensis Kanadanvuokko, A. canadensis Kanadanvuokko, A. canadensis

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio, Per-Olof Wickman. All rights reserved.

Arovuokko

Anemone sylvestris

  • Heimo: Leinikkikasvit – Ranunculaceae
  • Suku: Metsävuokot – Anemone
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Juurakko pysty, ohuehko.
  • Korkeus: 10–30 cm. Varsi haaraton, tiheäkarvainen, usein tyvestä purppuranpunainen.
  • Kukka: Kehä säteittäinen, valkoinen, 4–7 cm leveä. Terälehden näköisiä, kaljuja, tyvipuolelta toisiaan peittäviä kehälehtiä 5. Heteitä paljon, keltaisia. Emiö erilehtinen, emejä useita. Kukka yleensä yksittäin, pitkäperäinen, kukkaperä tiheäkarvainen.
  • Lehdet: Tyvilehtiä 2–5, ruusukkeena, pitkäruotisia, ruodit tiheäkarvaisia, lapa 3–5-liuskainen. Tyvilehdet talvehtivia. Varsilehtiä 1–3, lyhytruotisia (1–3 cm), lehdet kiehkurana, lapa 3-liuskainen, liuskat hampaisia.
  • Hedelmä: Soikea, villakarvainen, lyhytotainen (0,5 mm), pähkylä (3–4 mm), muodostavat pystyn hedelmystön.
  • Kasvupaikka: Pihat, puistot, kulttuurimaat. Koristekasvi ja karkulainen.
  • Kukinta: Touko–kesäkuu.

Suomessa arovuokkoa tavataan vain pihoista ja puutarhoista lähtöisin olevana karkulaisena. Hedelmävaiheessa sitä ei voi sekoittaa muihin vuokkoihimme karvaisten pähkylöiden ansiosta. (Pähkylöiden karvaisuus auttaa tuulta kuljettamaan siemenet kauaksi lähtöpisteestään.) Kukkavaiheessa arovuokko muistuttaa äkkiseltään katsottuna valkovuokkoa (A. nemorosa) ja myös alppivuokkoa (A. trifolia). Valkovuokko on pienikukkaisempi, (lähes) kalju ja sen aluslehdet (1–2) ovat varhain kuihtuvia. Alppivuokon lehdykät ovat liuskattomia, mikä tekee sen erottamisen muista valkokukkaisista vuokoistamme helpoksi.

Kanadanvuokko (Kanadanisovuokko)

Anemonidium canadense (Anemone canadensis)

Kulttuurimaillamme voi tavata myös toista harvinaista vuokkokarkulaista, isovuokkojen sukuun kuuluvaa kanadanvuokkoa. Arovuokon tapaan kanadanvuokko on karvainen, 1-kukkainen ja kookas (jopa 70 cm korkea). Sen varsilehdet ovat varrettomia, mikä helpottaa näiden kahden lajien erottamista tosistaan. Molemmat puutarhavuokot leviävät juurakkonsa avulla muodostaen hyvissä olosuhteissa tiheitä, varhain keväällä kukkivia kasvustoja. Kanadanvuokko kukkii vielä heinäkuussakin.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja
Puita ja pensaita samasta heimosta

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page