© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hammasakankaali

Ajuga genevensis

  • Heimo: Huulikukkaiskasvit – Lamiaceae (Labiatae)
  • Suku: Akankaalit – Ajuga
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Rönsytön.
  • Korkeus: 10–35 cm. Varsi 4-särmäinen, kauttaaltaan karvainen.
  • Kukka: Teriö vastakohtainen, kirkkaansininen, 12–20 mm pitkä, yhdislehtinen, 2-huulinen, pitkätorvinen. Teriön ylähuuli hyvin lyhyt, 2-liuskainen; alahuuli 3-liuskainen, keskiliuska lovipäinen. Verhiö lähes säteittäinen, 5-liuskainen. Heteitä neljä, 2 pitkää ja 2 lyhyttä, teriöstä ulkonevia. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 2-luottinen. Kukinto tähkämäinen, tiheiden lehtihankaisten kiehkuroiden muodostama, tyviosasta harsu latvaryhmä.
  • Lehdet: Tyviruusukkeena ja varressa vastakkain, ruodillisia–ruodittomia. Ruusuke yleensä kukinta-aikaan lakastunut. Lapa puikea–pitkänsoikea, isohampainen. Kukinnon tukilehdet latvaa kohti pieneneviä, alimmat varsilehtien kaltaisia, ylimmät kukkia lyhyempiä, usein osittain sinisiä.
  • Hedelmä: 4-osainen lohkohedelmä.
  • Kasvupaikka: Radanvarret, kesantopellot, puutarhat, puistot. Koristekasvi.
  • Kukinta: Touko–heinäkuu.

Hammasakankaalia viljellään meillä toisinaan koristekasvina, ja satunnaistulokkaana sitä tavataan esimerkiksi radanvarsilla ja nurmikoilla. Paikoin sitä pidetään jo jokseenkin vakiintuneena. Moni hammasakankaalin ostaja on saattanut hankkia kasvin akanhuulen nimellä. Koristekasvikaupassa akankaali-nimeä on syystä tai toisesta vierastettu ja suvun kasvit myydään usein epävirallisella kauppanimellä. Akankaalikin on toki tarkasti ottaen hieman harhaanjohtava nimi, eiväthän ne ole mitään sukua kaaleille (Brassica), vaan kuuluvat kokonaan toiseen kasviheimoon. Muista sukulaisistaan huulikukkaiskasvien (Lamiaceae) heimossa akankaalit eroavat esimerkiksi siinä, ettei niillä ole useimmille heimon jäsenille tyypillistä aromaattista tuoksua.

Hammasakankaali on ainakin kukinta-aikaan helppo erottaa muista suvun meikäläisistä jäsenistä: sen lehtiruusuke on yleensä kukinta-aikaan lakastunut, muilla pääsääntöisesti jäljellä. Teriöstä selvästi ulkonevat heteet ovat myös hyvä tuntomerkki. Toisaalta jos samalla paikalla kasvaa useita lajeja, ne voivat risteytyä keskenään. Erityisen kärkkäästi hammasakankaali risteytyy rönsyakankaalin (A. reptans) kanssa, mutta risteymiä tunnetaan myös kartioakankaalin (A. pyramidalis) kanssa.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page