Tummahelmililja, M. armeniacum Tummahelmililja, M. armeniacum Tummahelmililja, M. armeniacum Terttuhelmililja, M. neglectum Terttuhelmililja, M. neglectum Terttuhelmililja, M. neglectum

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hentohelmililja

Muscari botryoides

 • Heimo: Parsakasvit – Asparagaceae
  (aiemmin Hyasinttikasvit – Hyacinthaceae)
 • Suku: Ruukkuhelmililjat – Muscari
 • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Sipuli harmaanruskeakuorinen.
 • Korkeus: 8–20 cm. Varsi särmikäs tai litteä, lehdetön vana.
 • Kukka: Kehä pallomaisen ruukkumainen, kirkkaansininen–tummansininen (joskus valkoinen), 2,5–5 mm pitkä, yhdislehtinen, ahdassuinen, matalaan 6-liuskainen, liuskat kolmiomaisia, taakäänteisiä, valkeita. Heteitä 6, palhot leveitä, litteitä. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 3-luottinen. Kukinto tiheä, kukinnan myötä pitenevä ja harveneva latvaterttu, kukat nuokkuvia, ylimmät muita pienempiä, martoja.
 • Lehdet: Tyviruusukkeena, 2–3 kpl, jäykkiä, pystyjä. Lapa tasasoukka, keulakärkinen, litteä, silposuoninen, ehytlaitainen.
 • Hedelmä: Pyöreä, 3-särmäinen, 4–6 mm pitkä kota.
 • Kasvupaikka: Pihat, puistot, puutarhat, joutomaat, kaatopaikat, tienvarret, lehtimetsät. Koristekasvi, toisinaan villiytynyt.
 • Kukinta: Touko–kesäkuu.

Helmililjojen suku on kotoisin itäiseltä Välimereltä – alueelta, jonka kasvimaailma on poikkeuksellisen monimuotoinen. Siellä kolmen mantereen, neljän ilmastotyypin ja kasvimaantieteellisen alueen risteyskohta on luonut olosuhteet poikkeuksellisen runsaan lajiston kehittymiselle. Monia helmililjojen suvun jäseniä kasvatetaan koristekasveina, muutamat karaistuneimmat pärjäävät jopa Suomen ilmastossa. Ne tulevat aikansa toimeen myös kukkapenkkiä karummissa oloissa ja vailla hoitoa. Sipuleita saattaa levitä lähiympäristöön puutarhajätteen mukana tai vaikkapa pois heitetyn ruukkukukan multapaakusta.

Helmililjat kukkivat varhain keväällä yhdessä sinililjojen ja krookusten kanssa. Hentohelmililjan hauskannäköinen kukinto muodostuu pienistä, pallomaisen ruukkumaisista kukista, joista suku on saanut suomenkielisen nimensä. Helmililjoilla on kukkaterttunsa päässä steriilejä kukkia, joiden ainoa tarkoitus on kiinnittää pölyttäjien huomio. Kasvin huomattuaan mehiläiset löytävät alempaa tertusta medelliset, fertiilit kukat. Meillä hentohelmililja ei kuitenkaan lisäänny siemenistä vaan ainoastaan sipuleista.

Tummahelmililja & Terttuhelmililja

Muscari armeniacum & Muscari neglectum

Hentohelmililjan lisäksi meillä kasvatetaan mm. tummahelmililjaa ja terttuhelmililjaa. Tummahelmililjan kukat ovat pitkänomaiset ja teriön liuskat siirottavat. Terttuhelmililjan hedelmälliset kukat ovat hyvin tummia ja melko pitkulaisia. Ylimmät kukat ovat steriilejä ja muita pienempiä ja vaaleampia.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page