Meksikonhierakka Mutahierakka

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Idänhierakka

Rumex confertus

  • Heimo: Tatarkasvit – Polygonaceae
  • Suku: Siipihierakat – Rumex
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 60–150 cm. Varsi nuorena vihreä, myöhemmin punertava, uurteinen, kukinto-osasta alkaen haarova.
  • Kukka: Säteittäinen, kaksineuvoinen, jopa 10 mm leveä. Kehässä kaksi 3-lehtistä kiehkuraa. Ulomman kiehkuran lehdet pieniä ja siirottavia–etuviistoja. Sisempi kiehkura muodostaa hedelmäverhiön, jonka lehdet leveänpuikean kolmiomaisia. Heteitä 6. Yhdislehtinen emiö 3-lukuinen ja -vartaloinen. Kukkaperän (5–10 mm) nivelkohta perän tyvipuolella. Kukat kiehkuroina, Kukinto lyhyehkö kerrannaisterttu, aluksi vaaleanvihreä, myöhemmin tummanruskea.
  • Lehdet: Kierteisesti. Aluslehdet, herttatyvisiä, leveänpuikeita–lähes kolmiomaisia, pitkäruotisia, jonkin verran poimuisia, suonia pitkin papillikkaita. Varsilehdet puikeita.
  • Hedelmä: Ruskea, 3–4 mm pitkä pähkylä. Hedelmäverhiön liuskat pyöreähköjä, herttatyvisiä, selväsuonisia, nyhälaitaisia, 6–10 mm pitkiä, ainakin yhdessä (usein kahdessa) pienehkö, pitkulainen nystermä. Hedelmäperä 3–10 mm, noin verhiön pituinen. Nivel melko paksu, tyvipuoliskossa.
  • Kasvupaikka: Kulttuurimaat, ratapihat, joutomaat, satamat, merenrannat.
  • Kukinta: Heinäkuu.

Hierakoihin kuuluu maailmanlaajuisesti parisataa lajia, joista Suomessa kasvaa noin 20. Hierakat muodostavat melko hankalan ryhmän, sillä lajit risteytyvät helposti keskenään – idänhierakka erityisesti hevonhierakan (R. longifolius) ja poimuhierakan (R. crispus) kanssa. Lajinmäärityksessä kypsien hedelmien verhiön tuntomerkit ovat avuksi (usein välttämättömiä). Idänhierakka on melko ’uusi’ tulokas Suomessa, jota voi löytää vanhoilta varuskunta-alueilta kuten vaikka Suomenlinnasta.

Meksikonhierakka & Mutahierakka

Rumex triangulivalvis & Rumex palustris

Muitakin uustulokas- tai muuten vain harvinaisia hierakoita maassamme on, esim. meksikonhierakka, mutahierakka, lapahierakka (R. obovatus), hammashierakka (R. dentatus) ja keltahierakka (R. maritimus). Meksikonhierakan lehdet ovat kapeansuikeita ja lähes poimuttomia. Hedelmissä on pitkä, selkeä nystermä ja hedelmäverhiöt ovat ehytlaitaisia. Mutahierakka viihtyy kosteilla paikoilla. Se on yläosasta haarova. Hedelmäverhiön liuskat ovat terävähampaisia (hampaita yleensä 3).

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page