© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Idänunikko

Papaver orientale

  • Heimo: Unikkokasvit – Papaveraceae
  • Suku: Tähtiunikot (Unikot) – Papaver
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Pääjuuri pitkä, haarainen.
  • Korkeus: 40–85 cm. Varsi puolenvälin yläpuolelta lehdetön, karvainen.
  • Kukka: Säteittäinen, 7–10 cm leveä. Terälehtiä 4 tai 6, oransseja, yleensä täplättömiä, joskus tyvellä tummanpunainen tai violetti täplä. Verholehtiä 2–3, karisevat kukan avautuessa. Heteitä paljon. Emiö yhdislehtinen, moniluottinen. Kukat yksittäin vanan päässä. Nuppu nuokkuva, munanmuotoinen.
  • Lehdet: Tyviruusukkeena ja kierteisesti pitkin vartta, ruodillisia–ruodittomia. Varsilehtiä 2–5, varren puoleenväliin saakka. Lapa pariosainen, laita epäsäännöllisen hampainen.
  • Hedelmä: Kartion muotoinen, noin 20 mm pitkä kota. Päällä luottilevy, jossa 8–15 violettia luottisädettä.
  • Kasvupaikka: Vanhat puutarhat, tienvarret. Koristekasvi, viljelykarkulainen.
  • Kukinta: Kesäkuu.

Maassamme ei kasva luonnonvaraisena yhtään unikkolajia. Upeiden kukkiensa vuoksi ne ovat kuitenkin suosittuja puutarhakasveja, ja joskus joitakin yksilöitä näkee kasvavan villiytyneenä pelloilla ja tienvarsilla. Alun perin kivisillä rinteillä ja kuivilla niityillä Kaukasuksella, Pohjois-Iranissa ja Länsi-Turkissa kasvavaa idänunikkoa on jo pitkään viljelty Suomenkin kukkapenkeissä. Se on kuitenkin harvinaistunut muiden, myöhemmin löydettyjen isokukkaisten unikkojen syrjäyttäessä tämän perinneperennan. Idänunikko saattaa olla tätä nykyä jopa hävinnyt puhtaana lajina puutarhoistamme: yleensä viljellyt lajikkeet ovat eri lajien risteymiä, tarhaidänunikoita. Useimmat näistä eivät lisäänny lainkaan siemenistä, joten niitä näkee harvoin hoidettujen puutarhojen ulkopuolella.

Idänunikon voi sekoittaa lähinnä toiseen koristekasvina yleisesti viljeltyyn lajiin, jättiunikkoon (P. pseudo-orientale). Idänunikon parhaita tuntomerkkejä ovat vain puoleenväliin vartta ulottuvat lehdet, nuokkuvat nuput, kukan yleensä yksivärisen oranssit terälehdet ja kärjellään seisovan kartion muotoinen kota. Näyttävimpiä kerrannaiskukkaisia lajikkeita ei välttämättä heti unikoksi arvaakaan. Toisin kuin eräistä muista suvun lajeista, idänunikosta ei ole lääkekasviksi.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page