© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Isosudenporkkana

Ammi majus

  • Heimo: Sarjakukkaiskasvit – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Suku: Sudenporkkanat – Ammi
  • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho. Juuri vaalea, mukulaton.
  • Korkeus: 30–70 cm. Varsi kalju, täyteinen, mahdollisesti raitainen, mutta ei uurteinen.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, valkoinen, 4–7 mm leveä; terälehtiä 5. Laitakukat muita suurempia, hiukan epäsymmetrisiä (uloimmat terälehdet muita suurempia ja yleensä lovikärkisiä), Verholehdet pieniä tai puuttuvat. Emiö yhdislehtinen, 2-vartaloinen, 2-luottinen. Heteitä 5. Kukinto kerrannaissarja, pikkusarjoja 15–50. Suojuslehdet kalvolaitaisia. Pääsarjan suojuslehdet liuskaisia, liuskat otakärkisiä, pikkusarjojen suojuslehdet kärjestä kapean äimämäisiä.
  • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia. Lapa 2–3 kertaa parilehdykkäinen. Alimpien lehtien lehdykät suikeita terävähampaisia, ylempien liuskaisia, liuskat kapeita, tasasoukkia, teräväkärkisiä, isoimmat liuskat hampaisia.
  • Hedelmä: Sukkulamainen, litteähkö, 2-lohkoinen, kapeaharjuinen, 1,5–2 mm pitkä lohkohedelmä.
  • Kasvupaikka: Puutarhat, kaatopaikat, joutomaat, tienvarret.
  • Kukinta: Elo–syyskuu.

Isosudenporkkana on Suomen luonnossa hyvin harvinainen, yksivuotinen ‘koiranputkimainen’ sarjakukkaiskasvi. Kooltaan isosudenporkkana ei ole niin iso kuin lajinimi majus (suurempi) antaa ymmärtää, suurimmillaan noin metrin korkuinen ja pienimmillään alle 30 cm, eli se häviää tunnetuimmalle sarjakukkaisellemme, koiranputkelle ja vielä selvemmin esim. karhunputkelle. Varmasti paras tuntomerkki sudenporkkanan lajivarmistukseen on tutkia kukkasarjojen suojuslehtiä (sarjakukkaisten tarkassa lajitunnistamisessa yleensäkin hyvin tärkeä tekijä). Isosudenporkkanalla sekä pää- että pikkusarjat ovat suojuslehdellisiä, pääsarjan suojuslehdet ovat liuskaisia (niinkuin ruoka- ja rikkaporkkanallakin) ja liuskat osin kalvolaitaisia ja otakärkisiä. Myös pikkusarjojen suojuslehdet ovat tyvipuolelta kalvolaitaisia. (Isosudenporkkanalla osa varsilehtien lehdyköistä on suikeita, hammaslaitaisia, ruoka- ja rikkaporkkanalla kaikki lehdykät ovat kapean liuskaisia.)

Meillä Suomessa isosudenporkkanan sieminiä voi ostaa puutarhaliikkeistä koristetarkoituksessa. Suomen ulkopuolella isosudeporkkanaa on hyödynnetty myös maustekasvina, niin kuin monia muitakin sarjakukkaisia. Sarjakukkaisten yrttikäyttökasvien lajintarkka tunnistaminen on sen verran haastavaa, että alkavan harrastelijan ei väärin tunnistamisen riskiä kannata ottaa; heimossa on monia hyvin myrkyllisiä lajeja, esim. pahaputket, myrkkykeisot ja myrkkykatkot. Niiden lajinimistäkin voi hyvin päätellä, että eipä mausteta ateriaa näillä.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page