© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Juovakannusruoho

Linaria repens

 • Heimo: Ratamokasvit – Plantaginaceae
  (aiemmin Naamakukkaiskasvit – Scrophulariaceae)
 • Suku: Kannusruohot – Linaria
 • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
 • Korkeus: 20–50 cm. Varsi haaraton, kalju.
 • Kukka: Vastakohtainen. Teriö valkoinen tai vaalean sinipunainen, sinipunajuovainen, yhdislehtinen, 2-huulinen, kannuksellinen, 8–15 mm pitkä. Ylähuuli 2-liuskainen; alahuuli 3-liuskainen, sen tyvellä oleva, usein kellertävä pullistuma sulkee teriön tiukasti. Kannus kartiomainen, 2–3 mm pitkä. Verhiö yhdislehtinen, 4-liuskainen. Heteitä 4. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen. Kukinto melko harsu, tähkämäinen latvaterttu.
 • Lehdet: Alimmat kiehkuroissa, ylemmät kierteisesti, ruodittomia. Lapa tasasoukka, teräväkärkinen.
 • Hedelmä: 3–4 mm pitkä kota.
 • Kasvupaikka: Ratapihat, tienvarret, pientareet, painolastipaikat.
 • Kukinta: Heinä–elokuu.

Juovakannusruoho on tulokaslaji, joka on saapunut maahamme luultavasti purjelaivojen mukana. Suomeen palaaviin vajaalastisiin kauppa-aluksiin otettiin vakauden säilyttämiseksi ulkomaan satamissa painolastia, useimmiten maata. Se purettiin kotisataman liepeillä sille erityisesti osoitetuille paikoille. Maan mukana kulkeutui tietenkin myös kasvien leviäimiä, siemeniä ja hedelmiä. Purjelaivojen valtakausi päättyi jo 1900-luvun alussa, mutta monin paikoin kasvillisuutemme muistuttaa yhä tuosta romantisoidusta ajasta. Juovakannusruoho on säilynyt painolastipaikoilla nykypäiviin saakka, ja jopa vallannut verkalleen uusia kasvupaikkoja. Laji on edelleen melko paikallinen ja kasvaa usein jotakuinkin täsmälleen samoilla juurensijoilla kuin jo vuosikymmeniä sitten. Toisinaan sitä tapaa vakiintuneiden esiintymien ulkopuolelta rikkaruohona, luultavasti viljelyalkuperäisenä tai viljatulokkaana. Juovakannusruoho risteytyy vapaasti meillä aivan yleisen keltakannusruohon (L. vulgaris) kanssa, ja lajien eriasteisia risteymiä tavataan luonnossa melko yleisesti kantalajien yhteisillä kasvupaikoilla.

Sirokannusruoho & Purppurakannusruoho

Linaria incarnata & Linaria purpurea

Kelta- juovakannusruohon lisäksi muitakin kannusruohoja Suomessa voi tavata, ei kuitenkaan kovin yleisesti. Sirokannusruoho on juovakannusruohon kokoinen, yksivuotinen, kukiltaan sinipunainen ja sen kukkien kannukset ovat suoria ja selvästi pidempiä.
Purppurakannusruoho on monivuotinen, melko kookas, pitkäkukintoinen koristekasvi, jota (harvinaisena) saattaa tavata villiintyneenä. Sen kukat ovat nimensä mukaisesti purppuranvärisiä (sinipunaisia). Kukkien kannukset ovat melko lyhyita ja hiukan käyriä.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page