Alppitatatar, A. alpinum Alppitatatar, A. alpinum Alppitatar, A. alpinum Suomentatar, A. x fennicum Laavatatar, A. weyrichii Laavatatar, A. weyrichii

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio, Jorma Karjalainen. All rights reserved.

Kaitaröyhytatar

Koenigia divaricata

 • Nimi myös: Röyhytatar
 • Lat. synonyymi: Aconogonon divaricatum, Polygonum divaricatum
 • Suku: Kurjentattaret – Koenigia (aiemmin Röyhytattaret – Aconogonon)
 • Heimo: Tatarkasvit – Polygonaceae
 • Kasvumuoto: Monivuotinen, maavarrellinen pensasmainen ruoho. Tiheitä kasvustoja muodostava.
 • Korkeus: 60–120 cm. Varsi kalju, runsaasti haarova, nivelien kohdalta mutkainen.
 • Kukka: Säteittäinen, noin 3 mm leveä. Valkoisia–kellertäviä kehälehtiä 5. Heteitä 8. Yhdislehtinen emiö 3-luottinen. Kukat muutaman kukan kiehkuroina, jotka muodostavat terttuja. Kukinto useista tertuista muodostunut lehtihankainen, noin 10 cm pitkä nuokkuva harsu röyhy. Kukat pahanhajuisia.
 • Lehdet: Kierteisesti. Lyhytruotinen–ruoditon lehtilapa suikea–kapeansoikea, 5–10 cm, ehytlaitainen, kalju (laidat voi olla lyhyt- tai ripsikarvaisia).
 • Hedelmä: Pähkylä 5–6 mm.
 • Kasvupaikka: Pihat, puutarhat, joutomaat. Koristekasvi ja karkulainen.
 • Kukinta: Kesä–elokuu.

Kurjentattarien suku (Koenigia) on yksi noin 50:stä tatarkasvien heimon suvuista, joita Suomessa tavataan kymmenkunta. Maailmanlaajuisesti tatarkasviheimon lajeja tunnetaan noin 1200. Tunnetuimpia lajeja hyötykasvipuolella meillä Suomessa ovat raparperi (Rheum rhabarbarum) ja viljatatar (Fagopyrum esculentum) ja luonnonkasveista esim. niittysuolaheinä (Rumex acetosa). Tämän sivun lajit esitellään tässä lehtien leveys/pituus suhteen mukaan kapeimmasta leveimpään. Toki pientä vaihtelua lehtien leveys/pituus suhteessa saattaa olla. Kurjentattaret ovat meillä koristekasveja, jotka saattavat karkailla luontoon ja selvitä siellä omillaan. Itä-Aasiasta kotoisin oleva kaitaröyhytatar on meillä kohtuullisen yleinen pihojen ja puistojen koristekasvi.

Alppiröyhytatar & Suomenröyhytatar & Laavaröyhytatar & Kurjentatar

Koenigia alpina & Koenigia x fennica & Koenigia weyrichii
(Aconogonon alpinum & Aconogonon x fennicum & Aconogonon weyrichii & Koenigia islandica)

Alppiröyhytatar (alppitatar) muistuttaa kaitaröyhytatarta, mutta alppiröyhytattaren lehdet ovat hiukan leveämpiä, puikeampia, suurempia ja karvaisempia ja sen varren nivelien alapuolet ovat karvaisia (kaitaröyhytattaren varret ovat kaljuja). Suomenröyhytatar (suomentatar) on kaitaröyhytattaren ja laavaröyhytattaren risteymä. Laavaröyhytatar (laavatatar) on röyhytattarista leveälehtisin. Suomenröyhytattaren hedelmä on siipipalteeton, muiden tattarien siipipalteinen.
Maassamme vain Käsivarren Lapin kosteilla paikoilla harvinaisena tavattava (tundra)kurjentatar poikkeaa muista sukunsa lajeista mm. yksivuotisuudellaan, pienellä koollaan (korkeus 1–5 cm), soikeilla lehdillään ja kasvupaikoillaan. Kurjentatar on määritelty silmälläpidettäväksi.
Vertaa Reynoutria -suvun koristetattaret.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page