© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kangasmaitikka

Melampyrum pratense

 • Heimo: Näivekasvit – Orobanchaceae
  (aiemmin Naamakukkaiskasvit – Scrophulariaceae)
 • Suku: Maitikat – Melampyrum
 • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho. Puoliloinen.
 • Korkeus: 10–40 cm. Vaihtelevasti haarova.
 • Kukka: Vastakohtainen. Teriö vaaleahkon-, helakan-, tummankeltainen tai punertava, usein valkotorvinen, yhdislehtinen, 2-huulinen, pitkätorvinen, 10–18 mm pitkä. Ylähuuli huppumainen, sivuilta litteä; alahuuli suora, matalaan 3-liuskainen. Verhiö yhdislehtinen, 4-liuskainen, liuskat 4–5 mm pitkiä, kapeita, samansuuntaisia, kaarevia. Heteitä 4. Emiö yhdislehtinen, 2-luottinen. Kukat toispuolisesti pareittain tukilehtien hangoissa.
 • Lehdet: Vastakkain, lähes ruodittomia. Lapa kapeansuikea–lähes tasasoukka. Alemmat tukilehdet ehytlaitaisia, ylemmät tavallisesti tyviosasta hampaisia tai pitkä- ja kapealiuskaisia.
 • Hedelmä: Soikea, litteä, noin 2 kertaa verhiön pituinen, 2–4-siemeninen kota. Siemenet suuria (2–3 mm pitkiä), soikeita–munanmuotoisia, muurahaislevitteisiä.
 • Kasvupaikka: Kuivahkot ja tuoreet kankaat, myös kalliot, rämemättäät ja paljakan alaosat.
 • Kukinta: Kesä–elokuu.

Kangasmaitikka on Suomen yleisin maitikkalaji. Se on tullut maahamme jo varhain myöhäisjääkaudella. Laji on monimuotoinen ja tämä liittyy ilmeisesti siihen, että Suomeen on saapunut useampia erilaisia, mm. pieni- ja suurikukkaisia populaatioita eri aikoina. Maitikkalajien niin sanottu kausimuuntelu harvanivelisine ja lähes haarattomine alkukesän kasveineen ja kookkaine, moninivelisine ja runsashaaraisine loppukesän kasveineen sekoittaa pakkaa entisestään. Kangasmaitikka on puoliloinen, joka imee ravintoa naapurikasvien, ennen muuta männyn ja puolukan juurista.

Maitikoiden meteen ahtaan teriöntorven perällä pääsevät käsiksi vain pitkäkieliset hyönteiset, ennen muuta kimalaiset. Jollei kukassa käy pölyttäjiä, tapahtuu itsepölytys. Yksivuotiselle kangasmaitikalle pölytyksen varmistaminen tavalla tai toisella on ensiarvoisen tärkeää: ellei tule siemeniä, ei tule kesää! Kangasmaitikan siemenet itävät jo syksyllä sirkkataimiksi. Ne talvehtivat hangen alla ja jatkavat kasvua seuraavana vuonna. Laji on siis syysyksivuotinen.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page