Kvinoa, C. quinoa

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kapealehtisavikka

Chenopodium pratericola

 • Heimo: Revonhäntäkasvit – Amaranthaceae
  (tai lähteestä riippuen Chenopodiaceae – Savikkakasvit)
 • Suku: Rikkasavikat – Chenopodium
 • Kasvumuoto: Yksivuotinen ruoho.
 • Korkeus: Tavallisesti 20–70 cm. Varsi pysty, kova, yleensä haaroittunut ja vihreäjuovainen.
 • Kukka: Kukat pieniä ja huomaamattomia. Kehä vihreä, säteittäinen, n. 2 mm leveä, jauhoisia (rakkokarvaisia), köliselkäisiä kehälehtiä 5. Heteitä 5. Emiö yhdistyvinen, 2-luottinen. Hyvin pienet, lähes perättömät kukat terttuja muodostavina sykerökimppuina. Sykeröt pieniä.
 • Lehdet: Kierteisesti, lyhytruotisia, likaisen harmaanvihreitä, lapa 2–4 cm, soikea–suikea, jauhoinen. Lehden laita sileä, alaosan lehdissä toisinaan 1(–2) hammasta (yläosan lehdet hampaattomia).
 • Hedelmä: Loivasti köliselkäisten kehälehtien ympäröimä pähkylä. Siemen musta–mustanruskea, pyöreä, litteä, yleensä alle 1 mm.
 • Kasvupaikka: Pellot, pihat, tienvarret ja joutomaat.
 • Kukinta: Elo–syyskuu.

Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva kapelehtisavikka on meillä lähinnä harvinainen vierailija. Sen lehdet ovat lajinimen mukaisesti kapeita, yleensä ehytlaitaisia ja lyhytruotisia, melko teräväkärkisiä ja alapinnalta hyvin jauhosia. Sykeröt ovat pieniä ja tiheitä. Kasvi on melko runsashaarainen

Haisusavikka

Chenopodium vulvaria

Välimeren tienoilta kotoisin oleva haisusavikka on kapealehtisavikan tapaan meillä hyvin harvinainen. Lehdiltään sekin on hyvin jauhoinen ja kuten arvata saattaaa, voimakstuoksuinen, eikä tuoksu ole mitenkään mielyttävä – tuoksua voisi verrata mätään kalaan. Lehdet ovat leveän puilkeita–vinoneliömäisiä, ehytlaitaisia. Kukinto on tähkämäinen ja lehdetön, sykeröt ovat pieniä. Koko kasvi on yleensä hyvin rento, lähes maanmyötäien, usein alle 10 cm korkea.

Viikunanlehtisavikka

Chenopodium ficifolium

Eteläisestä Euroopasta kotoisin oleva viikunanlehtisavikka on sekin meillä hyvin harvinainen savikkalaji, niinkuin muutkin tämän sivun savikat. Sen tunnistaa parhaiten 3-liuskaisten (keskiliuska sevästi pisin ja tylppähampainen) lehtiensä perusteella.

Kvinoa

Chenopodium quinoa

Kvinoa ei ole meillä luonnonvarainen savikkakasvi. Savikoiden sukuun kuuluvan, eteläamerikkalaista alkuperää olevan, Suomessakin nykyisin viljeltävän kvinoan siemeniä on meilläkin saatavissa hyvin varustetuista kaupoista. Inkojen jo tuhansia vuosia sitten käyttämät kvinoan siemenet ovat gluteenittomia ja sopivat erityisen hyvin keliakiaa poteville.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page