Jäykkäpernaruoho, S. strictissimum Jäykkäpernaruoho, S. strictissimum Jäykkäpernaruoho, S. strictissimum Idänpernaruoho, S. orientale Idänpernaruoho, S. orientale Idänpernaruoho, S. orientale

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Karvapernaruoho

Sisymbrium loeselii

  • Heimo: Ristikukkaiskasvit – Brassicaceae (Cruciferae)
  • Suku: Pernaruohot – Sisymbrium
  • Kasvumuoto: 1- tai 2-vuotinen ruoho.
  • Korkeus: 30–80 cm. Varsi vähähaarainen, etenkin tyveltä selvästi karheakarvainen.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, keltainen, n. 0,5 cm leveä; terälehtiä 4, n. 5 mm pitkiä. Verholehtiä 4. Heteitä tav. 6, joista 4 pitkää ja 2 lyhyttä. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 1-luottinen. Kukinto hedelmävaiheessa pitenevä terttu.
  • Lehdet: Kierteisesti. Lapa syvään pariliuskainen, liuskat hammaslaitaiset, päätöliuska iso, kolmiomainen.
  • Hedelmä: Monisiemeninen, pitkittäin aukeava, 2–3 cm pitkä, hoikka, liereä, jäykkä, siirottava, hieman ylöskaartuva litu, jonka kärjessä n. 0,5 mm pitkä ota. Lituperä 5–10 mm pitkä.
  • Kasvupaikka: Myllyt, rautatiet, satamat, teollisuusalueet, joutomaat, kaatopaikat, joskus pellot.
  • Kukinta: Heinä–syyskuu.

Pernaruohojen suurehkossa suvussa lienee vain yksi alun perin Pohjolassa kasvanut laji, Ruotsissa ja Itämeren suurilla saarilla kasvava matalapernaruoho (S. supinum). Monet lajit ovat kuitenkin ihmisen avulla levittäytyneet paljon alkuperäistä levinneisyysaluettaan laajemmalle. Rohtopernaruoho (S. officinale) on jo kauan kuulunut kasvistoomme, muut pernaruohot ovat tuoreempia tulokkaita tai pääasiallisesti satunnaiskasveja.

Karvapernaruohoa tavataan maassamme pääasiassa lastauspaikoilla, satamissa, radanvarsilla ja muilla alueilla, joissa ihmisen vaikutus on tuntuvaa ja liikenne vilkasta. Karvapernaruohon alkuperäinen levinneisyysalue kattaa Kaakkois-Euroopan, Etu-Aasian ja Etelä-Siperian, meille se on levinnyt venäläisen viljan ja rehun mukana. Karvapernaruohoa on tavattu maastamme jo toistasataa vuotta, aina Rovaniemeä ja Sodankylää myöten. Useimmat esiintymät ovat kuitenkin jääneet lyhytikäisiksi. Paikoin Etelä-Suomea laji on kuitenkin onnistunut kotiutumaan. Ja vaikka se on alun perin selvästi sopeutunut mantereiseen ilmastoon, meillä sitä tavataan aivan rannikollakin. Karvapernaruoho ei ole nimestä huolimatta aina karvainen: siitä tunnetaan myös kalju muoto (var. glaberrinum). Myös tämä muoto saattaisi päätyä meille luontaisilta sijoiltaan Etu-Aasiasta liikenteen tai muun ihmistoiminnan mukana.

Jäykkäpernaruoho & Idänpernaruoho

Sisymbrium strictissimum & Sisymbrium orientale

Suomessa tavataan muutamia muitakin pernaruohoja, kuten unkarinpernaruoho ja rohtopernaruoho (niillä omat sivut) sekä satunnaisina vielä jäykkäpernaruoho, idänpernaruoho ja volganpernaruoho (S. volgense).

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page