Sarjasaippo, I. umbellata Sarjasaippo, I. umbellata Tuoksupielus, Lobularia maritima Tuoksupielus, Lobularia maritima

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Katkerasaippo

Iberis amara

  • Heimo: Ristikukkaiskasvit – Brassicaceae (Cruciferae)
  • Suku: Saipot – Iberis
  • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho.
  • Korkeus: 15–30 cm. Varsi särmikäs, latvasta kynttelikkömäisesti haarova, lyhytkarvainen, karvat alaviistoja.
  • Kukka: Teriö säteittäinen–vastakohtainen (toisen puolen terälehdet pidempiä), valkoinen–vaalean violetti. Terälehtiä 4, joista 2 ulointa pitkää (6 mm), 2 sisintä lyhyttä (3 mm). Verholehtiä 4. Heteitä 6. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 1-luottinen. Kukat tuoksuvia, kukinto aluksi tiheän huiskilomainen, hedelmävaiheessa harveneva.
  • Lehdet: Kierteisesti, alimmat pian kuihtuvia, keski- ja yläosan lehdet ruodittomia, 3-suonisia, kapean vastapuikeita, kärkipuolelta harvahampaisia (joskus ehytlaitaisia), laita harvaan karvainen.
  • Hedelmä: 2-lokeroinen, 2-siemeninen, pyöreä, litteä, 4–6 mm pitkä, siipipalteinen, litu. Siipipalle levein kärkiosasta, kärjessä lovi ja sen keskellä n. 1 mm pituinen ota. Lituperä ensin lyhyt, myöhemmin ainakin lidun pituinen. Siemen litteä, kapealti siipipalteinen.
  • Kasvupaikka: Pihat, tienvarret, joutomaat, kulttuurimaat. Koristekasvi, harvoin villiytynyt.
  • Kukinta: Heinä–elokuu.

Saipot ovat meillä puutarhakasveja, erityisesti kivikkopuutarhoja koristamassa ja niistä jonkin verran luontoon karkailevia. Tavallisimpia meillä tavattavia saippokarkulaisia ovat katkerasaippo ja sitä hiukan värikkäämpikukkainen sarjasaippo. Sukunimestä Iberis on melko helppo päätellä että suku on kotoisin tai ainakin yleinen Iberian niemimaalla (Espanjassa ja Portugalissa). Katkerasaipon latinankielinen lajiepiteetti amara kuvaa lajin kirpeän katkeraa maukua.

Sarjasaippo

Iberis umbellata

Sarjasaipon lajiepiteetti umbellata tarkoittaa sateenvarjoa ja kuvaa melko hyvin tässä mainittujen saippojen kukinnon rakennetta. Umbelliferae on kuitenkin sarjakukkaisten omima heimonimi (kuten myös Apiaceae), ja kyllähän saippojen kukinnot äkkiä katsoen sarjakukkaisia muistuttavatkin. Sarjasaipon kukat ovat hiukan suuremmat ja tummemman punaiset (usein lilat) kuin katkerasaipon, lehdet ovat ehyempilaitaiset ja litujen siipipalle ja ota ovat lidun kärjessä selvästi pidempiä.

Talvisaippo

Iberis sempervirens

Talvisaipon lajiepiteetti sempervirens tarkoittaa ainavihreää, eli kasvi säilyy vihreänä talven yli. Suomessa ei aina niin käy, mutta mahdollista se on. Talvisaippo on muiden saippojen tapaan meillä koristekasvi, joka saattaa selvitä talven yli, ainakin jos apuna on luotettava puutarhuri. Muista saipoistamme monivuotinen talvisaippo erottuu varpumaisuudellaan (muut ovat yksivuotisia ja ruohovartisia).

Tuoksupielus

Lobularia maritima

Tuoksupielus on kovasti saippoja muistuttava, 1- tai monivuotinen koristekasvi, joka sekin saattaa löytyä puutarhojen ulkopuolelta. Nimensä mukaisesti tuoksupielus on hyvän tuoksuinen, useimmiten valkokukkainen – myös violetinpunertavakukkaisia lajikkeita löytyy – ja tiheitä kasvustoja muodostava. Litu on päärynän muotoinen.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page