Turkestaninmaksaruoho, H. ewersii

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kaukasianmaksaruoho

Phedimus spurius

  • Lat. synonyymi: Sedum spurium
  • Heimo: Maksaruohokasvit – Crassulaceae
  • Suku: Aasianmaksaruohot – Phedimus
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Mattomaisia kasvustoja muodostava.
  • Korkeus: 7–15 cm. Varsi rento–koheneva, juurehtiva.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, vaaleanpunainen (harvoin valkoinen), n. 1–1,5 cm leveä; terälehtiä viisi, 10–12 mm pitkiä. Verholehtiä 5. Heteitä 10. Emiö erilehtinen, emejä 5. Kukinto harsu, sarjamainen viuhko.
  • Lehdet: Vastakkain, lyhytruotisia–ruodittomia. Lapa puikea–soikea–vinoneliömäinen, litteä, möyheä, kalju, kärjestä tylppähampainen, ripsilaitainen.
  • Hedelmä: Monisiemeninen tuppilo, joita 5 yhdessä.
  • Kasvupaikka: Kalliot, muurit, törmät. Koristekasvi, melko usein villiytynyt.
  • Kukinta: Kesä–heinäkuu.

Maksaruohoihin kuuluu maailmanlaajuisesti yli tuhat mehikasvilajia, joista kahdeksan kasvaa Suomessa luonnonvaraisina. Monet maksaruohot ovat suosittuja kivikko- ja kalliopuutarhan kasveja ja Suomessakin on perennoina viljelyssä noin 50 lajia tai lajiketta, monet tosin harvinaisia. Muutamia meillä viljeltyjä lajeja tavataan varsin yleisesti viljelyjäänteinä tai -karkulaisina myös puutarhojen ulkopuolella. Puutarhakarkulaisten vaiheisiin on kiinnitetty mitättömän vähän huomiota alkuperäisiin luonnonkasveihimme verrattuna, mutta ensimmäiset maininnat villiytyneistä kaukasianmaksaruohoista ovat sentään jo 1800–1900-luvun vaihteesta.

Kaukasianmaksaruoho on nimensä mukaisesti kotoisin Kaukasukselta, jossa se kasvaa varjoisilla ja ravinteikkailla kallioseinillä. Se lienee tällä hetkellä suosituin ja yleisimmin suomalaispuutarhoissa viljelty maksaruoholaji. Puutarhojen ulkopuolella sitä kasvaa Etelä-Suomen kallioilla. Kaukasianmaksaruohon luonnonmuodon kukat ovat vaaleanpunaiset, mutta viljelylajikkeilla ne voivat olla myös valkoiset tai tummanpunaiset. Päiväperhoset, mehiläiset ja kimalaiset ruokailevat mielellään maksaruohojen kukilla, kaukasianmaksaruoho on erityisen hyvän perhosten houkuttelijan maineessa.

Turkestaninmaksaruoho (Hylotelephium ewersii) on toinen meillä pitkään viljelty, matalakasvuinen, punakukkainen kivikkokasvi, jota tavataan paikoin viljelykarkulaisena. Se on alun perin kotoisin Keski-Aasian vuoristoista, Suomen luonnossa se jää hieman kaukasianmaksaruohoa eteläisemmäksi.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page