© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Keltamo

Chelidonium majus

  • Heimo: Unikkokasvit – Papaveraceae
  • Suku: Keltamot – Chelidonium
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Voimakas paalujuuri.
  • Korkeus: 40–60 cm. Varren alaosa ja lehtiruodit harvaan pitkäkarvaisia.
  • Kukka: Säteittäinen, 2–3 cm leveä. Terälehtiä 4, keltaisia. Verholehtiä 2, nuppuvaiheessa karvaisia ja vihreitä, myöhemmin keltaisia, karisevat kukan auetessa. Heteitä 12–30. Emiö yhdislehtinen, 2-lukuinen. Kukinto 3–6-kukkainen, lehtihankainen sarja.
  • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia. Lapa parilehdykkäinen, alta siniharmaa ja karvainen. Lehdykät pyöreähköjä, hieman liuskoittuneita, liuskat tylppähampaisia.
  • Hedelmä: Hoikka, 3–5 cm pitkä, kalju, pysty, 2-lohkoinen, tyvipuolelta ensiksi aukeava, litua muistuttava kota. Mustissa siemenissä valkoinen lisuke (elaiosomi).
  • Kasvupaikka: Puutarhapensaikot, kyläkivikot, lehtokallioiden pengermät.
  • Kukinta: Touko–elokuu. (Saattaa kukkia vielä myöhään syksyllä.)

Keltamon kukissa ei erity lainkaan mettä, vaan pölytyksestä huolehtivat siitepölyä ravinnokseen etsivät hyönteiset – itsepölytyskin käynee päinsä. Pienissä, mustissa siemenissä on mehevä lisäke, elaiosomi, josta muurahaiset pitävät ja siemeniä kuljetellessaan tulevat levittäneeksi keltamoa uusille kasvupaikoille. Muurahaisia syövien lintujen, kuten tikkojen ja käenpiian siivin siemenet saattavat levitä pitemmällekin, mutta tehokkaimmin kasvin kaukoleviäminen lienee meillä tapahtunut ihmisen avustuksella.

Muinaistulokkaaksi luokiteltua keltamoa on ennen vanhaan käytetty lääkekasvina ja mahdollisesti myös viljelty. Keltamo on myrkyllinen, etenkin sen punaisenkeltainen maitiaisneste, jota vuotaa katkaistun kasvin murtumapinnoista. Myrkytystietokeskuksen mukaan keltamo on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Tavallisimmin keltamo kasvaakin kulttuurin piirissä, esim. vanhoilla asuinpaikoilla. Toki se voi esiintyä alkuperäisen lajin tavoin lehdoissakin, mutta silloinkin vain harvoin kaukana asutuksesta. Hyvällä onnella keltamosta voi löytää myös harvinaisen moniterälehtisen version.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page