© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ketotädyke

Veronica arvensis

 • Heimo: Ratamokasvit – Plantaginaceae
  (aiemmin Naamakukkaiskasvit – Scrophulariaceae)
 • Suku: Tädykkeet – Veronica
 • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho.
 • Korkeus: 5–25 cm. Varsi koheneva–pysty, karvainen.
 • Kukka: Teriö lähes säteittäinen, vaaleansininen–lähes valkoinen, 2–3 mm leveä, yhdislehtinen, 4-liuskainen, ratasmainen, lyhyttorvinen. Verhiö 4-liuskainen, nystykarvainen. Heteitä 2. Emiö yhdislehtinen, 1-luottinen. Kukinto pitkä, tiheä latvaterttu. Kukkaperä tukilehteä lyhyempi.
 • Lehdet: Vastakkain, alemmat lyhytruotisia, ylemmät ruodittomia. Lapa kolmiomaisen puikea, tylppä- tai matalaan herttatyvinen, laita tylppähampainen, eikä ylimmissäkään lehdissä liuskainen.
 • Hedelmä: Vastaherttamainen, syvälovinen, litteä, leveytensä pituinen, reunasta nystykarvainen kota.
 • Kasvupaikka: Kuivat kedot, kallioniityt, pellonreunat, kesannot, puutarhat, tienvarret, joutomaat.
 • Kukinta: Touko–elokuu.

Ketotädykkeen vaaleansininen kukka on pieni ja vaatimaton. Kauniin sininen teriö ei isojen tukilehtien seasta juuri ympäristöön näy, vaikka yksivuotisen kasvin säilyminen on täysin siemenistä ja siten pölytystuloksesta kiinni. Ilmeisesti ketotädyke on itsepölytteinen ja näin turvattu siemensato onkin runsas: yhdessä kodassa on parhaimmillaan vajaa parikymmentä siementä, ja kotahedelmiä voi suurimmissa yksilöissä olla jopa toista sataa. Lajin suosimat kuivat kedot ja kalliot ovat niin matalakasvuisia, etteivät uudet taimet jää suurempiensa jalkoihin. Kuivilla kasvupaikoillaan kasvi kukkii jo alkukeväällä, ennen kuin kesän kuumuus korventaa ohuen, talven jäljiltä vielä jonkin aikaa kostean maan. Kevään säät vaikuttavat kuivakoiden lajeihin erityisen paljon ja ketotädykkeen yksilömäärien vuotuiset vaihtelut ovatkin suuria. Meille ilmeisesti jo maatalouden alkuaikoina levinnyt laji laajentaa toisinaan elinpiiriään asutuksen tuntumaan pihapiireihin, viljelymaille ja maakasoille.

Lajinmäärityksen varmistaminen edellyttää yleensä kasvin lähempää tarkastelua, sillä varsinkin kalliokedoilla kasvaa ketotädykettä kovasti muistuttavaa kevättädykettä (V. verna). Tunnistaminen on helpointa lehdistä: ketotädykkeen ylimmät lehdet ovat ehyitä, kun kevättädykkeellä ne ovat liuskaisia.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page