Kesäkaihonkukka, O. linifolia Kesäkaihonkukka, O. linifolia Rotkolemmikki, Brunnera macrophylla Rotkolemmikki, Brunnera macrophylla Rotkolemmikki, Brunnera macrophylla

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kevätkaihonkukka

Omphalodes verna

  • Heimo: Lemmikkikasvit – Boraginaceae
  • Suku: Sinikaihonkukat – Omphalodes
  • Kasvumuoto: Monivuotinen rönsyllinen ruoho. Juurakollinen.
  • Korkeus: 10–20 cm, varsi koheneva, rento.
  • Kukka: Säteittäinen, 8–10 mm leveä. Teriö (sinipunainen–)sininen (harvoin valkoinen), yhdislehtinen, lähes ratasmainen, 5-liuskainen. Teriön nielussa 5 kellertävää kyhmyä. Verhiö yhdislehtinen, tyveen saakka 5-liuskainen. Verhiönliuskat soikeita, hedelmäasteella siirottavia. Heteitä 5. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen. Kukinto harsu 1-haarainen viuhko eli kiemura. Alimmat kukat tukilehdellisiä.
  • Lehdet: Ruusukkeena ja kierteisesti, tyvilehdet pitkäruotisia, ylemmät ruodittomia. Lapa puikea–suikea, harvakarvainen.
  • Hedelmä: 4-osainen lohkohedelmä. Hedelmykset (lohkot) koveria, soikean maljakkomaisia, 2 mm leveitä, sileäpintaisia, reunoilta ripsikarvaisia.
  • Kasvupaikka: Puutarhat, pihat, joutomaat. Koristekasvi, joskus viljelykarkulainen.
  • Kukinta: (Huhti–)Touko–kesäkuu.

Kevätkaihonkukka on meillä suosittu puutarhakasvi aikaisen kukintansa ja helppohoitoisuutensa takia. Tämä alun perin Etelä-Euroopan vuoristometsien pensaikkojen laji viihtyy ilmastossamme niin hyvin, että on kotiutunut varsin usein luontoommekin. Muut suvun lajit eivät yleensä kestä pitkää, pimeää ja kylmää talveamme. Laji leviää sekä siemenistä, että maanpäällisten rönsyjensä avulla. Useimmiten kevätkaihonkukka kasvaa varjostavan puuston katveessa, jossa maaperä säilyttää paremmin kosteutensa.

Kevätkaihonkukan kukat muistuttavat lemmikkien kukkia, mutta ovat jonkin verran kookkaampia, sinisiä (nuorena voivat olla punertavan sinisiä) ilman teriön keskiosan kyhmyn keltaista väriä (vertaa esim. luhtalemmikki). Pitkälle syksyyn säilyviä puikeita lehtiä saattaa erehtyä luulemaan orvokin lehdiksi. (Lemmikkien lehdet eivät ole yleensä puikeita.)

Kesäkaihonkukka

Omphalodes linifolia (Iberodes linifolia)

Kesäkaihonkukka on kevätkaihonkukan yksivuotinen, valkokukkainen (kukat joskus sinertävän valkoisia) sukulainen (suomenkielinen sukunimi on vitikaihonkukat). Lajit erottaa toisistaan mm. kesäkaihonkukan kapeampien lehtien, tukilehdettömien kukkien ja hammasreunaisten hedelmälohkojen avulla. Ja niin kuin nimestä voi päätellä, kesäkaihonkukka aloittaa kukintansa kuukautta myöhemmin eli vasta kesäkuussa.

Rotkolemmikki

Brunnera macrophylla

Rotkolemmikki (kaukasianrotkolemmikki) on aikaisin keväällä kukkiva, kevätkaihonkukkaa muistuttava koristekasvi, jota saattaa tavata puutarhojen ja pihojen läheisyydestä karkulaisena. Se on korkeampi ja kasvutavaltaan pystympi ja sen kukat ovat pienempiä. Molemmat lajit ovat hyviä maanpeittokasveja.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page