© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kevätleinikit

Ranunculus auricomus -ryhmä

  • Nimi myös: Kevätleinikkiryhmä
  • Heimo: Leinikkikasvit – Ranunculaceae
  • Suku: Aitoleinikit – Ranunculus
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 30–50 cm. Varsia 1–5, pystyjä, yleensä haaroittuneita, kaljuja–hiukan karvaisia. Tyvellä ei lavattomia lehtituppia.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, keltainen, tav. 10–20 mm leveä; terälehtiä yleensä 5, yleensä verholehtiä pidempiä, usein vaillinaisesti kehittyneitä, keskenään erikokoisia. Verholehtiä 5, karvaisia. Kukkapohjus 2–9 mm pitkä, kalju–karvainen. Heteitä monta. Emiö erilehtinen, emejä useita. Kukinto harsu viuhko, kukkaperät sileitä.
  • Lehdet: Kierteisesti, tyvilehtiä 1–10, pitkäruotisia, varsilehdet lähes ruodittomia. Tyvilehtien lapa munuaismainen–pyöreähkö, yleensä kalju, herttatyvinen, 3–5-liuskainen, liuskat edelleen liuskaisia–hampaisia. Varsilehtien lapa tyveen asti liuskoittunut, liuskat kapean tasasoukkia, ehytlaitaisia (harvoin epäsäännöllisen hampaisia).
  • Hedelmä: Tiheäkarvainen pähkylä, kärjessä yleensä 0,4–1,8 mm pitkä ota. Pähkylöitä useita yhdessä.
  • Kasvupaikka: Kosteat ja rehevät niityt, pellonpientareet, lehdot, lehtimetsät, rantalehdot ja -lepikot, puistot, pientareet, laitumet, rannat.
  • Kukinta: Touko–kesäkuu.

Kevätleinikit on yhteisnimi kokonaiselle leinikkien ryhmälle (joka on yksi neljästä toukoleinikkiryhmän (R. auricomus s. lat.) alaryhmästä). Kevätleinikit voivat aloittaa kukintansa jo huhtikuun lopulla ja kukinnan huippu on touko-kesäkuun taitteessa. Kukan teriö on usein epämuodostunut: vain pari–kolme terälehdistä on normaaleja, loput enemmän tai vähemmän surkastuneita – joskus kukka ei näytä aukenevan ollenkaan. Kasvin kukinta on selvästi vaatimattomamman näköinen kuin esimerkiksi pari viikkoa myöhemmin kukintansa aloittavalla niittyleinikillä (R. acris).

Vaikka hyönteiset levittäisivät kevätleikin siitepölyä kukasta toiseen, se ei ole hedelmöityskykyistä. Siemenaihe kehittyy apomiktisesti, hedelmöittymättömästä munasolusta siemeneksi, jolloin jälkeläisten perimä on täsmälleen sama kuin emokasvilla. Jokainen emokasvissa tapahtuva perintötekijöiden muutos, mutaatio, periytyy myös jälkeläisiin sellaisenaan. Näin on syntynyt runsaasti toisistaan varsin vähän eroavia pikkulajeja, jotka kuitenkin pysyvät erillisinä. Monet pikkulajit esiintyvät vain pienellä alueella ja samalla alueella esiintyvät kevätleinikit voivat olla varsin erinäköisiä. Kevätleinikki on yhteisnimi hyvin monimuotoiselle ryhmälle, jonka edustajia meillä kasvaa ainakin 200, ellei peräti 300 pikkulajia.

Apomiktiset leinikit ovat kasvitaksonomeille ja harrastajille todellinen haaste. Useimmille riittää tunnistaa ne muotoryhmät, joihin sadat pikkulajit ryhmitellään. Kevätleinikkiryhmällä tyvilehtien lapa on yleismuodoltaan munuaismainen, mutta liuskainen, varsilehdet ovat kapealiuskaisia. Lehtoleinikkiryhmällä (R. cassubicus -ryhmä) tyvilehtien lapa on liuskoittumaton, kevätlehtoleinikkiryhmän (=käenleinikkiryhmä, R. fallax -ryhmä) ja taigaleinikkiryhmän (R. monophyllos -ryhmä) pikkulajit ovat kevät– ja lehtoleinkkiryhmän väliltä, jälkimmäinen edellistä hennompi.

Pikkulajeja

Suomalaiseen kevätleinikkiryhmään kuuluu tietolähteistä riippuen useampi sata pikkulajia. Tässä malliksi muutamia, valittuna paikkakunnan, henkilön ja kauneusarvon mukaan. Toki muitakin nimiperusteita pikkulajeille löytyy, mutta tässä vaiheessaa riittäköön nämä.

Havaintopaikan mukaan:
enontekiön-, hämeen-, kainuun-, kajaanin-, karjalan-, kemin-, keminmaan-, kevon-, kitisen-, kittilän-, kuopion-, muonion-, nauvon-, paltamon-, pohjanmaan-, savon-, sotkamon-, suomen-, tornion- ja vuolijoenkevätleinikki.

Henkilön (löytäjän?) mukaan:
anteron-, justuksen-, kaarlon-, linnén-, paulin-, ragnarin- ja runarinkevätleinikki

Ulkoisten tekijöiden mukaan:
heleä-, hento-, hurma-, jäyhä-, kauno-, korkea-, kuulas-, loisto-, oiva-, pyörö-, sievä-, siro-, soma-, sulo-, tuhti-, vaalea- ja viehkokevätleinikki

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja
Puita ja pensaita samasta heimosta

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page