Kultasyyläjuuri Kultasyyläjuuri Kultasyyläjuuri Kultasyyläjuuri, S. chrysantha Kultasyyläjuuri, S. chrysantha Kultasyyläjuuri, S. chrysantha

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kevätsyyläjuuri

Scrophularia vernalis

  • Heimo: Naamakukkaiskasvit (Syyläjuurikasvit) – Scrophulariaceae
  • Suku: Syyläjuuret – Scrophularia
  • Kasvumuoto: 2- tai monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 20–100 cm. Varsi 4-särmäinen, nystykarvainen.
  • Kukka: Teriö lähes symmetrinen, vihertävän keltainen, 6–8 mm pitkä, yhdislehtinen, 5-liuskainen, liuskat samankokoiset. Teriön torvi lyhyt, väljä. Verhiö säteittäinen, 5-liuskainen. Heteitä 5, joista 1 suomumaisen surkastunut ja 4 ponnellisia. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen. Kukinto terttumainen, lehtihankainen viuhkosto.
  • Lehdet: Vastakkain, ruodillisia. Lehtilapa leveänpuikea, tasa- tai herttatyvinen, toissahalaitainen, alapinta nystykarvainen.
  • Hedelmä: Tyveen saakka 2-liuskaisesti avautuva kota.
  • Kasvupaikka: Puutarhat, metsänreunat. Koristekasvi, joskus villiytynyt.
  • Kukinta: Toukokuu.

Useimmille ihmisille tulee pölyttäjähyönteisistä mieleen erilaiset mesipistiäiset: mehiläiset, kimalaiset – ja ampiaiset. Viimeksi mainitut eivät ole kuitenkaan kovin suosittuja pölyttäjiä kasvimaailmassa. Karvattomien ja kovakuoristen hyönteisten pintaan siitepöly ei tartu kovin tehokkaasti. Lisäksi ne ruokkivat toukkiaan meden ja siitepölyn sijaan saalistamillaan hyönteisillä, joten ne ovat varsin laiskoja kukissa vierailijoita.

Syyläjuuret ovat harvoja ampiaispölytykseen sopeutuneita kasveja. Kasvin kannalta erikoistumisessa on ilmeisiä etuja: sen ei tarvitse kilpailla pölyttäjistään kaikkien muiden kukkien kanssa, hyönteiset eivät haahuile muissa kukissa ja siitepöly päätyy todennäköisemmin oikeaan osoitteeseen lajitoverin emin luotille. Erikoiset pölyttäjät vaativat kuitenkin erikoisia houkutuksia. Eräiden syyläjuurten kukan synkkä väritys ja tympeä tuoksu lienee suunnattu ennen muuta hyönteisravintoa etsiville ampiaisille, joiden saalistusvaistot vetävät ne kukkaan. Kevätsyyläjuuren kukat ovat keltaiset, vaikka myös tämän lajin pääasiallisia pölyttäjiä ovat ampiaiset. Ehkä niissä käy muitakin hyönteisiä, esimerkiksi kukkakärpäsiä. Asiasta kiinnostuneen kannattaa tarkkailla keitä kevätsyyläjuuren kukissa oikein vieraileekaan.

Kultasyyläjuuri

Scrophularia chrysantha

Kultasyyläjuuri on kevätsyyläjuurta muistuttava, niin ikään melko varhain keväällä kukkiva keltakukkainen koristekasvi. Kultasyyläjuuren kukinto on kuitenkin tiheämpi ja lehden laita matalampaan hampainen. Suomalaisen ‘aidon’, myöhemmin kesällä kukkivan tummasyyläjuuren (S. nodosa) kukat ovat vihertävänruskeat.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page