© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kevättädyke

Veronica verna

 • Heimo: Ratamokasvit – Plantaginaceae
  (aiemmin Naamakukkaiskasvit – Scrophulariaceae)
 • Suku: Tädykkeet – Veronica
 • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho.
 • Korkeus: 5–15 cm. Varsi pysty, haaraton, yläosasta harvaan karvainen, joskus myös nystykarvainen.
 • Kukka: Teriö lähes säteittäinen, sininen, n. 3 mm leveä, yhdislehtinen, 4-liuskainen, ratasmainen, lyhyttorvinen. Verhiö 4-liuskainen, nystykarvainen. Heteitä 2. Emiö yhdislehtinen, 1-luottinen. Kukinto tiheä, hedelmävaiheessa pitenevä latvaterttu. Kukkaperä tukilehteä lyhyempi. Alemmat tukilehdet pariliuskaiset, ylimmät (kapean)suikeat, ehytlaitaiset.
 • Lehdet: Vastakkain, alemmat lyhytruotisia, ylemmät ruodittomia. Lapa puikea–suikea, nystykarvainen, alemmat harvaan sahalaitaisia, ylemmät syvään liuskaisia.
 • Hedelmä: Herttamainen, litteä, kokonaan nystykarvainen, kellanruskea kota.
 • Kasvupaikka: Kalliokedot, pientareet, laitumet, pellot, kesannot, joutomaat, kasvimaat.
 • Kukinta: Touko–kesäkuu.

Kevättädyke kukkii nimensä mukaisesti aikaisin keväällä. Sen suosimilla kedoilla ja kallioilla ohut maakerros pysyy talven jäljiltä vain hetken kosteana, ennen kuin kuivuu kesähelteillä. Heti lumen sulamisen jälkeen – toisinaan jo syksyllä – kevättädyke itää ehtiäkseen kukkia ja kypsyttää siemenensä tämän lyhyen jakson aikana. Aluksi tiheä kukinto venyy pituutta hedelmien kypsyessä, joten keskikesän kynnyksellä ruskettuvan kasvin versosta suurin osa saattaa olla hedelmäterttua. Yksivuotiselle kasville runsas siementuotanto on elämän jatkumisen tae. Poikkeuksellisen lämmin ja kuiva kesä saattaa kuivattaa kasvupaikat joskus ennen aikojaan, mutta huonojenkin vuosien jälkeen siemenpankista itää seuraavana keväänä uusia kevättädykkeitä. Vuotuiset kannanvaihtelut ovat kuitenkin suuria: joskus kasvia on runsaasti, toisinaan se tuntuu olevan täysin kadoksissa.

Kevättädyke muistuttaa levinneisyydeltään ja ulkonäöltään ketotädykettä (V. arvensis), vaikka ulottaakin levinneisyytensä kenties hieman pohjoisemmaksi ja on ehkä hieman tyypillisemmin luonnontilaisten kallioketojen kasvi, eikä juurikaan leviä ihmisen luomiin ympäristöihin. Kevättädykkeen ylimmät varsilehdet ovat liuskaiset, kun ketotädykkeellä ne ovat ehyet ja tylppähampaiset.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page