Maurinkiiltomalva Maurinkiiltomalva Maurinkiiltomalva

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kiiltomalva

Malva sylvestris

 • Alalajit: Pikkukiiltomalva (ssp. sylvestris)
  Maurinkiiltomalva (maurinmalva, ssp. mauritiana)
 • Heimo: Malvakasvit – Malvaceae
 • Suku: Kiekkomalvat – Malva
 • Kasvumuoto: 2- tai monivuotinen ruoho.
 • Korkeus: 30–100 cm. Varsi rento–pysty, tähti- ja hapsikarvainen.
 • Kukka: Säteittäinen, 3–6 cm leveä. Terälehtiä 5, punavioletteja, tummasuonisia, tyveltä vaaleampia, lanttokärkisiä. Verhiö 5-liuskainen. Ulkoverhiö 3-lehtinen, lehdet kapeansuikeita. Heteitä monta, palhot yhteenkasvaneet emiötä ympäröiväksi torveksi. Emiö yhdislehtinen, moniluottinen. Kukat lehtihangoissa pareittain tai muutaman kukan ryhminä.
 • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia, korvakkeellisia. Lapa munuaismainen–herttamainen, karvainen–miltei kalju, päältä kiiltävä, matalaan 3–7-liuskainen, liuskat puolipyöreitä–puikeita, hammaslaitaisia.
 • Hedelmä: Leveä, litteä, rengasmainen lohkohedelmä. Hedelmykset (lohkot) kurttupintaisia, terävähampaisia, kaljuja–karvaisia, 1-siemenisiä.
 • Kasvupaikka: Satamat, lastauspaikat, puutarhat, tienvarret, joutomaat.
 • Kukinta: Heinä–syyskuu.

Kiiltomalva on meillä vanha kulttuurin seuralainen, jota tavataan lähes yksinomaan ihmisasutuksen liepeillä ja lähituntumassa. Sitä on ennen vanhaan levitetty niin innokkaasti ympäri Eurooppaa ja lopulta ympäri maailmaa, että alkuperäisen levinneisyysalueen rajat ovat hämärtyneet. Sitä pidetään kuitenkin euraasialaisena kuivahkojen ja avointen paikkojen kasvina.

Kiiltomalva on vanha hyötykasvi, jota arvostettiin vihanneksena, mutta ennen muuta monipuolisena lääkekasvina. Lajilla oli vielä uuden ajan alussa lähes yleislääkkeen maine. Malva poisti kuumeen, paransi lähes kaikki säryt, auttoi hyönteisten pistoksiin ja haavoihin. Malvan lehti edisti synnytystä ja sen avulla voitiin myös tutkia, oliko nainen hedelmällinen. Malvan avulla ihmisen uskottiin pääsevänsä viettiensä ja intohimojensa yläpuolella, joten se oli tärkeä lemmenjuomien vasta-aine. Mikä parasta, malvapillerit paransivat tyhmyyttä! Suuri osa malvojen lääkekäyttöön liittyvästä kansanperinteestä on silkkaa taikauskoa, mutta ei savua ilman tulta: malvoissa on immuunipuolustusjärjestelmää aktivoivia yhdisteitä sekä tulehduksia rauhoittava aineita ja niiden terveyshyötyjä tutkitaan edelleen.

Kiiltomalvasta tavataan meillä 2 alalajia, joista pikkukiiltomalva (ssp. sylvestris) on yleisempi. Sitä kookkaampi, pystympi ja karvattomampi maurinkiiltomalva eli maurinmalva (ssp. mauritiana) on koristekasvi ja harvinainen puutarhakarkulainen.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja
Puita ja pensaita samasta heimosta

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page