Ulpukka ja konnanulpukka Konnanulpukka, pohjanulpukka ja ulpukka

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Konnanulpukka

Nuphar pumila

  • Heimo: Lummekasvit – Nymphaeaceae
  • Suku: Ulpukat – Nuphar
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Kelluslehdellinen, vesikasvi.
  • Korkeus: 0,5–1 m.
  • Kukka: Säteittäinen, 1,5–3 cm leveä. Teriö 8–13-lehtinen, keltainen. Uloinna 5(–6) ulkopinnalta vihreää, terälehtiä ainakin 4–5 kertaa pidempää verholehteä. Erillisiä heteitä runsaasti. Emiö muodostuu monesta yhteenkasvaneesta lehdestä. Luottilevy tähtimäinen, 4–6 mm leveä. Luottisäteitä 8–11, koholla, ulottuvat mutkaiseen reunaan asti.
  • Lehdet: Korvakkeettomia. Kelluslehtien lehtiruoti litteähkö. Lapa soikea, 8–12 cm pitkä, alta hienokarvainen. Suonet hankahaaraiset. Uposlehdet pyöreähköjä, kurttuisia.
  • Hedelmä: Siementen täyttämä, monilokeroinen, muodoltaan pullomainen, 4–6 cm pitkä kota. Siemenet n. 3 mm.
  • Kasvupaikka: Järvet, lammet, jokisuvannot.
  • Kukinta: Kesä–elokuu.

Ulpukat ovat lumpeiden (Nymphaea spp.) tapaan melko alkeellinen kasviryhmä. Alkeellisia piirteitä ovat mm. kukkalehtien kierteinen asento ja suuri lukumäärä. Kelluslehdet edustavat kuitenkin pitkälle menevää erikoistumista. Ulpukat ovat myrkyllisiä, monivuotisia ja vahvajuurakkoisia vesikasveja. Kukattomana ulpukat voi erottaa lumpeista lehtisuoniston perusteella. Ulpukoiden lehtisuonet päättyvät suoraan lehden laitaan eivätkä muodosta lumpeiden tapaan verkkomaista kuviota.

Isoulpukasta (N. lutea) konnanulpukan erottaa kukan pienemmän koon ja verholehtien ulkopinnan vihreyden perusteella. Selkein erottava tuntomerkki on luottilevyn tähtimäinen muoto (isoulpukalla pyöreä) ja luottisäteiden pienempi lukumäärä (isoulpukalla 15–20, konnanulpukalla 8–11). Lehdissä eron voi nähdä alapinnan karvaisuudessa (isoulpukalla kalju, konnanulpukalla hienokarvainen) ja tyviloven muodossa (konnanulpukalla tyvilovi on leveämpi, isoulpukalla liuskat koskevat tyvestä toisiaan).

Pohjanulpukka

Nuphar lutea x pumila (Nuphar x spenneriana)

Jotta määrittäminen pysyisi haasteellisena, vesistöstämme löytyy myös itsenäisesti esiintyvä isoulpukan ja konnanulpukan risteymä, pohjanulpukka. Sen luottisäteiden lukumäärä on yleensä 11–15 ja muoto pyöreän ja tähtimäisen väliltä.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page