© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kurjenkello

Campanula persicifolia

  • Heimo: Kellokasvit – Campanulaceae
  • Suku: Sinikellot – Campanula
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Juurakko lyhyt, vaakasuora.
  • Korkeus: 30–100 cm. Varsi yleensä haaraton, matalasärmäinen, kalju.
  • Kukka: Teriö leveän kellomainen, 5-liuskainen, 30–50 mm pitkä, yhdislehtinen, sininen tai harvoin valkoinen. Teriön liuskat leveyttään lyhyempiä. Verhiö yhdislehtinen, 5-liuskainen, liuskat kolmiomaisia, teräväkärkisiä. Heteitä 5. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 3-luottinen. Kukinto 2–10-kukkainen harva terttu, harvoin kukkia vain 1.
  • Lehdet: Kierteisesti. Tyvilehdet ja alimmat varsilehdet lähes ruodittomia, kapean vastapuikeita, tyvilehdet kukinta-aikaan tavallisesti lakastuneita. Ruoti kapeapalteinen. Ylemmät varsilehdet ruodittomia, suikeita–lähes tasasoukkia. Lapa matalaan nyhälaitainen.
  • Hedelmä: Kartiomainen, vahvasuoninen, jonkin verran karvainen, pysty, kärkipuolelta avautuva kota.
  • Kasvupaikka: Tuoreet ja lehtomaiset metsät, metsänreunat, niityt, pientareet, lehtokalliot. Myös koristekasvi.
  • Kukinta: Kesä–elokuu.

Kurjenkello on komeimpia luonnonkukkiamme ja sitä onkin jo 1600-luvulla kasvatettu perennana näyttävien kukkiensa vuoksi. Pölyttäjät etsivät kookkaista kelloista mettä ja siitepölyä, sateella ja tuulella myös suojaa. Useimmiten kurjenkellon pölyttäjinä toimivat kimalaiset, kärpäset ja kookkaat mehiläiset.

Vaikka kurjenkellon kukat ovatkin kaksineuvoiset, niiden heteet ja emiö kypsyvät eri aikaan: kellot ovat ensin muutaman päivän toiminnallisesti hedekukkia ja seuraavat päivät emikukkia. Kun teriö aukeaa, luotin liuskat ovat kiinni, mutta heteiden aukinaiset ponnet houkuttelevat siitepölyä syöviä hyönteisiä vierailulle kukkaan. Vaikka suuri osa kallisarvoisesta siitepölystä päätyykin pölyttäjähyönteisten ravinnoksi, aina osa kulkeutuu niiden matkassa toisiin kukkiin. Emin luotit kypsyvät vasta kun pölyttäjät ovat keränneet kukasta kaiken siitepölyn. Samalla heteiden tyvilevyyn repeytyy viisi aukkoa mettä tuottaviin soluihin: kurjenkello kutsuu taas pölyttäjähyönteisiä ruokapöytään – ja tuomaan siitepölyä toisista kukista. Tämän monimutkaisen järjestelyn ainut tarkoitus on edistää kasvin ristipölytystä.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page