Vata, Myosoton aquaticum

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Lehtotähtimö

Stellaria nemorum

  • Heimo: Kohokkikasvit – Caryophyllaceae
  • Suku: Sädetähtimöt – Stellaria
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Rönsyllinen, kasvustoja muodostava.
  • Korkeus: 20–50 cm. Varsi koheneva–pysty (kukkimattomat versot rentoja), runsashaarainen, hento, karvainen.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, valkoinen, n. 2 cm leveä; terälehtiä 5, syvään 2-liuskaisia (terälehtiä näyttää olevan 10), 12–15 mm pitkiä, n. 2 kertaa verholehtien pituisia. Verholehtiä 5, kaljuja–tyveltä karvaisia, kalvolaitaisia. Heteitä 10. Emiö yhdislehtinen, 3-vartaloinen, 3-luottinen. Kukinto 10–50-kukkainen, 2-haarainen viuhko; tukilehdet vihreitä.
  • Lehdet: Vastakkain, alimmat pitkäruotisia, ylimmät ruodittomia. Lapa puikea, alemmissa herttatyvinen, ylimmissä tylppä–kiilatyvinen, ehytlaitainen, vaaleanvihreä.
  • Hedelmä: Harmaa, 6-liuskaisesti avautuva kota.
  • Kasvupaikka: Kosteat lehdot, lehtokorvet, puronvarret, lähteiköt, suurruohostot.
  • Kukinta: Kesä–heinäkuu.

Lehtotähtimö on sukunsa nirsoimmasta päästä: sille kelpaavat vain viljavat ja kosteat kasvupaikat. Sitä pidetään erinomaisena kosteiden lehtojen indikaattorina eli ilmaisijana – tosin usein on miltei makuasia, pitääkö kasvillisuustyyppiä lehtona vai pikemmin rehevänä korpena. Useimmiten lajin selväpiirteiset kasvupaikkavaatimukset täyttyvät laaksojen pohjilla, ja vielä sata vuotta sitten lehtotähtimö tunnettiinkin laaksotähtimön nimellä. Hennosta olemuksestaan huolimatta laji kasvaa paikoin pohjoisinta Lappia myöten.

Lehtotähtimön vuosi käynnistyy varhain keväällä: huhtikuun lopulla kasvin lehdet ovat jo täysikokoisia ja touko–kesäkuun vaihteessa alkaa kukinta. Kukista näkee selkeästi mistä suvun suomenkielinen tähtimö-nimi sekä tähteä tarkoittavasta latinan kielen sanasta johdettu tieteellinen sukunimi ovat peräisin. Kukan viisi terälehteä ovat tyveen saakka kaksiliuskaisia, mikä tekee siitä kymmensakaraisen, lehdon hämärässä valkoisena tuikkivan tähden. Heinäkuussa kukista on jäljellä vain muisto siementen kypsyessä ja lopulta varistessa maahan. Soveliailla kasvupaikoilla lehtotähtimö levittäytyy tiheiksi ja laajoiksi kasvustoiksi, joihin muiden kasvien on lähes mahdotonta tunkeutua. Lehtotähtimö kampeaa valta-asemaan ennen kaikkea maassa matavien, runsaasti haaroittuvien rönsyjen avulla.

Muista tähtimöistämme lehtotähtimön erottaa sen leveiden, puikeiden lehtien avulla. Muilla tähtimöillämme lehdet ovat selvästi kapeammat. Lehtotähtimö muistuttaa kovasti vataa (Myosoton aquaticum). Lehtotähtimö on kuitenkin kasvupaikan suhteen vaateliaampi ja sen kasvutapa on kukkivana pysty tai koheneva, vata on aina rento. Molempien varret ovat karvaisia. Yksi varma, joskin tarkkuutta vaativa, tuntomerkkiero on emin luottien lukumäärä: lehtotähtimöllä 3 ja vadalla 5.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page