© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Luhtamatara

Galium uliginosum

  • Heimo: Matarakasvit – Rubiaceae
  • Suku: Ratasmatarat – Galium
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 5–30 cm. Varsi rento, 4-särmäinen, karhea.
  • Kukka: Teriö ratasmainen, valkoinen–vihertävänvalkoinen, 1,5–3 mm leveä, yhdislehtinen, 4-liuskainen. Verhiö puuttuu. Heteitä 4, ponnet keltaisia. Emiö yhdislehtinen, 2-vartaloinen, 2-luottinen. Kukinto melko runsaskukkainen viuhkosto latvassa ja ylimmissä lehtihangoissa.
  • Lehdet: Säteittäisesti, kiehkuroissa yl. 6 lehteä; ruodittomia. Lapa kapeansuikea–kapean vastapuikea, otakärkinen, karhea, alapinta keskisuonen kohdalta karvainen, laita ehyt, sukakarvainen.
  • Hedelmä: 2-osainen, hienonystermäinen, kalju, ruskea, 1,5 mm leveä lohkohedelmä.
  • Kasvupaikka: Rantaniityt, lähde- ja lettokorvet, ojat, joskus kuivat rinneniityt, tienvarret ja nurmikot.
  • Kukinta: Heinä–elokuu.

Matarakasvien heimoon kuuluu tuhansia lajeja. Mukaan mahtuu niin puita, pensaita, liaaneja kuin ruohojakin. Heimon trooppisista edustajista suomalaisille tuttu on ainakin kahvipensas. Suomen luonnossa vahvin edustus on mataroiden suvulla reilun tusinan lajin voimin. Nämä kasvavat hyvin monenlaisilla paikoilla kuivilta kedoilta kosteikkoihin, joka paikassa omat lajinsa.

Luhtamatara on Suomen mataroista yleisin. Se ei ole kovin vaativa kasvupaikkansa suhteen: turvepohjaiset niityt ovat lajille sopivimpia kasvualustoja, mutta myös ihmisen aikaansaamat ja luontaiset kosteikot ja lähteiköt kelpaavat. Tunturialueellakin se kipuaa hieman metsärajan yläpuolelle. Lajin kokonaislevinneisyys kattaa koko Euroopan, aivan eteläisimpiä Välimeren rannikoita lukuun ottamatta.

Luhtamatara ja rantamatara (G. palustre) ovat ensi silmäyksellä melko samanlaisia rentovartisia kosteiden paikkojen kasveja. Rantamataralla on varren vastakkaisten kasvulehtien välissä pari lehtimäisiä korvakkeita, eli kiehkura on nelilehtinen; luhtamataralla korvakkeet ovat jakautuneet yleensä kahtia, eli lehtiä on kiehkurassa kuusi. Edelleen rantamataran lehdet ovat tylppäkärkisiä, odattomia ja leveämpiä kuin luhtamataralla. Rantamataran varsi on myös sileän tuntuinen, karhea luhtamatara takertuu helposti vaikkapa ohikulkijan housunpunttiin.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page