© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Maarianohdake

Silybum marianum

  • Heimo: Asterikasvit – Asteraceae (Mykerökukkaiskasvit – Compositae), alaheimo Carduoideae
  • Suku: Maarianohdakkeet – Silybum
  • Kasvumuoto: 1(–2)-vuotinen ruoho.
  • Korkeus: 50–150 cm. Varsi haarova, kalju (hiukan untuvainen), matalasti uurteinen, piikitön ja siipipalteeton.
  • Kukka: Kukat muodostavat 3–5 cm leveitä, kehtosuomujen suojaamia kukkamaisia mykeröitä. Mykerön laitakukat puuttuvat, kehräkukat sinertävänpunaisia (harvoin valkoisia), torvimaisia. Heteitä 5. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 2-luottinen. Kehto puolipallomainen, kehtosuomut pitkiä, paksuja, piikkikärkisiä, piikkilaitaisia, kaljuja. Mykeröt yksittäin.
  • Lehdet: Kierteisesti, vaaleanvihreitä, vaaleajuovaisia. Aluslehdet pitkäruotisia, lapa puikea–soikea, jopa 50 cm, aaltolaitainen, varsilehdet sepiviä. Lapa puikea–leveänsuikea, isohampainen–liuskainen, lehtilaidoilla keltaisia piikkejä.
  • Hedelmä: Vaalealaikkuinen, kiiltävänmusta–tummanruskea, 6–8 mm pitkä pähkylä, kärjessä 7–10 mm pitkiä hapsihaivenia (pappus). Haiventen alaosassa kapea keltainen rengas.
  • Kasvupaikka: Pihat, maakasat, tienpientareet, joutomaat, kaatopaikat, satamat ja painolastipaikat. Myös koristekasvi.
  • Kukinta: Elo–syyskuu.

Etelä-Euroopasta kotoisin oleva maarianohdake on meillä koristekasvi, jota saattaa löytää harvinaisena puutarhojen ulkopuoleltakin. Valkolaikkuisten lehtiensä vuoksi laji on helppo tunnistaa. Vanhan tarinan mukaan valkoiset laikut johtuvat Neitsyt Maarialta tippuneesta rintamaidosta. Tarina antaa ymmärtää, että kasvissa on jotain taikaa. Englanninkielinen nimi milk thistle (suomeksi maito-ohdake) kertoo, että kasvia on käytetty lisäämään maidon eritystä. Maarianohdaketta on käytetty ainakin jo 2000 vuotta ja käytetään nykyäänkin lääkekasvina etenkin maksavaivoihin mutta myös alhaisen verenpaineen korjaamiseen. Siemenistä eritettyä silymariinia voidaan käyttää sienimyrkytyksissä. Myös henkilöille, joita vaivaavat ns. pakko-oireiset häiriöt (OCD), on tutkittu maarianohdakkeesta saatavan eritteen käyttöä. Joissakin maissa (mm. Saksa, Itävalta) lajia viljellään lääkeaineiden materiaaliksi. Myös joissakin energiajuomissa on maarianohdakkeesta valmistettua eritettä. Karjalle laji on myrkyllistä.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page