© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Metsätähtimö

Stellaria longifolia

  • Heimo: Kohokkikasvit – Caryophyllaceae
  • Suku: Sädetähtimöt – Stellaria
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Usein tiiviitä kasvustoja muodostava.
  • Korkeus: 15–25 cm. Varsi koheneva, runsaasti haarova, 4-särmäinen, ainakin tyvestä karhea.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, valkoinen, 4–8 mm leveä; terälehtiä 5, syvään 2-liuskaisia (terälehtiä näyttää olevan 10), 2–3 mm pitkiä, verholehtien pituisia. Verholehtiä 5, kaljuja, epäselvästi suonisia. Heteitä 10. Emiö yhdislehtinen, 3-vartaloinen, 3-luottinen. Kukinto runsaskukkainen, 2-haarainen viuhko; tukilehdet kalvomaisia, kaljuja.
  • Lehdet: Vastakkain, ruodittomia. Lapa tasasoukan suikea–kapean vastapuikea, ehytlaitainen, vaalean–kellanvihreä, tyviosasta usein harvaan karvainen, laita ja keskisuoni karheat.
  • Hedelmä: Munanmuotoinen, vaaleanruskea–ruskeanpunainen, 6-liuskaisesti avautuva, 4–5,5 mm pitkä kota.
  • Kasvupaikka: Tuoreet kuusikot, hakkuualueet, kivikkoiset lehtorinteet, jyrkänteiden juuret, jokivarsipensaikot, lähteiköt, ruohokorvet.
  • Kukinta: Kesä–heinäkuu.

Metsätähtimön voi löytää lähes koko Suomesta. Maamme pohjoispuoliskolla, suunnilleen Oulun tienoilta kaakkoon Kiteelle ulottuvan linjan pohjoispuolella se on harvinainen, mutta eteläpuoliskollakin se esiintyy epätasaisesti – ehkäpä se leviää jokseenkin sattumanvaraisesti ruohoa ja siemeniä syövien eläinten mahassa tai lajin taimeutumiseen liittyy jotain vielä selvittämätöntä. Metsätähtimö näyttää keskittyvän maassamme rehevien seutujen laitaosiin, missä korpimaisia kuusimetsiä on runsaasti. Se on yleinen etenkin rehevissä metsissä, rantapensaikoissa ja korvissa, kasvustoja muodostuu usein kantojen ja kivien kupeille, joskus niiden päällekin. Metsän poikki vedetyn voimalinjan tai muun puuston raivaamisen seurauksena metsätähtimö saattaa paikallisesti villiytyä hurjaan kasvuun, mutta yleisesti hakkuut ja metsäluonnon muutokset tuskin ovat lajin asemaa parantaneet.

Metsätähtimö muistuttaa heinätähtimöä (S. graminea), mutta on vaaleamman vihreä ja selvästi pienikukkaisempi, lisäksi sen verholehdet ovat kaljuja. Metsätähtimön ulkonäkö vaihtelee kuitenkin kasvupaikasta riippuen. Valoisilla ja avoimilla paikoilla se on harmahtava, pysty- ja kapealehtinen. Varjoisilla paikoilla kasvi on yleisväritykseltään kellanvihreä, ja sen lehdet ovat siirottavia ja leveitä. Metsätähtimön tähtimäiset kukat eivät tuiki kovin kauas, sillä terälehdet ovat vain muutaman millimetrin pituisia. Kukkia on kuitenkin runsaasti ja kukinta jatkuu pitkään, jopa syvässä varjossa.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page