Ruusumalva Ruusumalva Ruusumalva

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Myskimalva

Malva moschata

  • Heimo: Malvakasvit – Malvaceae
  • Suku: Kiekkomalvat – Malva
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 40–70 cm. Varsi siirottavasti karvainen.
  • Kukka: Säteittäinen, 3–7 cm leveä. Terälehtiä 5, ruusunpunaisia, joskus valkoisia, lanttokärkisiä. Verhiö 5-liuskainen. Ulkoverhiö 3-lehtinen, lehdet suikeita. Heteitä monta, palhot yhteenkasvaneet emiötä ympäröiväksi torveksi. Emiö yhdislehtinen, moniluottinen. Kukat lehtihangoissa yksittäin tai pieninä ryhminä. Kukka heikosti myskintuoksuinen.
  • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia, korvakkeellisia. Lapa pyöreähkö–viisikulmainen, puhtaanvihreä, (3–)5–7-liuskainen, liuskat 1–2 kertaa pariliuskaisia, hammaslaitaisia.
  • Hedelmä: Leveä, litteä, rengasmainen lohkohedelmä. Hedelmykset (lohkot) sileitä, tiheään pitkä- ja valkokarvaisia, 1-siemenisiä.
  • Kasvupaikka: Pihat, puutarhat, pientareet, joutomaat, kedot. Koristekasvi, viljelyjäänne ja -karkulainen.
  • Kukinta: Heinä–syyskuu.

Malvojen suvusta kahta lajia viljellään komeiden kukkiensa vuoksi koristekasveina. Parhaiten meillä menestyy myskimalva, joka myös kärkkäästi kotiutuu etenkin ihmisen muokkaamiin ympäristöihin. Luonnonvaraisena laji näyttää kuuluvan Välimeren ilmastovyöhykkeeseen. Suomessa myskimalvan mahdollisuudet säilyä hoidettujen kukkapenkkien ulkopuolella rajoittuvat maamme eteläisimpiin kolkkiin. Pitkin lounaissaaristoa ja etelärannikkoa sen onkin havaittu säilyvän pitkään autioituneen tuvan pihapiirissä tai levittäytyvän joskus viljelypalstan ympäristöön niittykasviksi. Näiden ja muutamien syvemmällä Etelä-Suomen sisämaassa tavattujen esiintymien säilyminen pitkän päälle on epävarmaa. Jos ilmastomme lauhtuu tulevaisuudessa, myskimalvakin saattaa vakiintua lopullisesti luontoomme, samaan tapaan kuin jokseenkin koko Keski-Eurooppaan ja osiin Etelä-Skandinaviaa.

Ruusumalva

Malva alcea

Myskimalva muistuttaa suuresti niin ikään koristekasvina suosittua ruusumalvaa. Lajien erottaminen toisistaan ei ole aivan helppoa, ellei niitä voi vertailla vierekkäin puutarhassa. Ehkä parhaiten ne voi erottaa tarkastelemalla varren karvoja, jotka ruusumalvalla ovat lyhyehköt ja tähtimäiset, myskimalvalla pidemmät ja selkeästi ojossa. Ulkoverhiön lehdet ovat ruusumalvalla leveämmät ja muodoltaan puikeat, myskimalvalla kapeansuikeat. Kypsät hedelmykset ovat ruusumalvalla kaljut, myskimalvalla karvaiset. Puutarhaliikkeissä lajien eriasteisia risteymiä myydään yleisesti kukkapenkkien koristeiksi.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja
Puita ja pensaita samasta heimosta

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page