© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Oopiumunikko

Papaver somniferum

  • Heimo: Unikkokasvit – Papaveraceae
  • Suku: Tähtiunikot (Unikot) – Papaver
  • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho
  • Korkeus: 30–70 cm. Varsi lehdekäs, lähes kalju.
  • Kukka: Säteittäinen, 8–10 cm leveä. Terälehtiä 4, tavallisesti punaisia, joskus valkoisia, vaalean- tai tummansinipunaisia. Verholehtiä 2, karisevat kukan avautuessa. Heteitä paljon. Emiö yhdislehtinen, moniluottinen. Kukinto 1–3-kukkainen, kukat yksittäin haarojen päässä. Nuppu munanmuotoinen–pitkulainen.
  • Lehdet: Kierteisesti. Alimmat lehdet lyhytruotisia, ylemmät ruodittomia, sepiviä. Lapa kapeansoikea–puikea, vaihtelevan hammaslaitainen, sinivihreä.
  • Hedelmä: Pitkulaisen pallomainen, 13–27 mm pitkä, kalju kota. Päällä luottilevy, jossa yleensä 8–12 luottisädettä.
  • Kasvupaikka: Vanhat puutarhat, joutomaat, kaatopaikat. Koristekasvi, viljelykarkulainen.
  • Kukinta: Heinä–elokuu.

Oopiumunikkoa ei tunneta lainkaan luonnonvaraisena – se lienee kehittynyt itäisen Välimeren seuduilla kasvavasta lajista Papaver setigenum. Oopiumunikkoa viljellään meillä yleisesti yksivuotisena koristekasvina. Se on myös melko usein satunnainen tai puolivakinainen viljelykarkulainen kulttuurivaikutteisilla paikoilla, esimerkiksi vanhoissa puutarhoissa ja maakasoilla.

Oopiumunikko muuntelee varsin paljon. Parhaita tuntomerkkejä ovat usein monikukkainen kukinto, yleensä korkeintaan vähän liuskoittuneet lehdet ja kodan muoto. Kodan päällä olevan luottilevyn säteiden määrä on paljon käytetty tuntomerkki unikoiden määrityksessä, mutta sen on huomattu vaihtelevan voimakkaasti olosuhteiden mukaan.

Ylistetty ja parjattu oopiumunikko on vanha lääkekasvi, jonka maitiaisnesteen sisältämistä monista alkaloideista lääkkeenä tärkeimpiä ovat morfiini, kodeiini ja papaveriini. Oopiumia käytetään lääketieteessä kipujen lievittämiseen, yskänlääkkeenä ja vaikean ripulin hoitoon. Paitsi tärkeä lääkekasvi, oopiumunikko on myös huumekasvi. Koristekasvina viljeltävien oopiumunikoiden maitiaisnesteellä ei ole narkoottisia vaikutuksia. Kasvin siemenissä ei ole alkaloideja, mutta niistä puserrettua öljyä käytetään leivonnaisien mausteeksi ja koristeeksi.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page