Virginiantupakka, N. tabacum Virginiantupakka, N. tabacum Valkotupakka, N. alata Valkotupakka, N. alata Narsissitupakka, N. sylvestris

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Palturitupakka

Nicotiana rustica

  • Nimi myös: Kessu
  • Heimo: Koisokasvit – Solanaceae
  • Suku: Tupakat – Nicotiana
  • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho.
  • Korkeus: 25–150 cm. Varsi yleensä haaraton, tahmeakarvainen.
  • Kukka: Teriö (vihertävän)keltainen, yhdislehtinen, suppilomainen, ratasmainen, 5-liuskainen, 10–15 mm leveä, ulkopinnalta hiukan karvainen. Verhiö yhdislehtinen, 5-liuskainen, kellomainen–torvimainen, tahmeakarvainen; kukinnan jälkeen laajeneva. Heteitä 5, ponnet kasvaneet kiinni teriön torveen. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 2-luottinen. Kukinto terttumainen, viuhkomainen.
  • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia. Lehtilapa iso, leveänpuikea–soikea–lähes pyöreä, ehytlaitainen.
  • Hedelmä: Pallomainen–munanmuotoinen, 7–15 mm leveä kota.
  • Kasvupaikka: Pihat, puutarhat, joutomaat. Koristekasvi.
  • Kukinta: Heinä–syyskuu.

Palturitupakka oli ensimmäinen Amerikasta Eurooppaan tuotu tupakkakasvilaji. Tupakan toi Lissabonista Ranskan hoviin 1560-luvulla ranskalainen diplomaatti Jean Nicot, ja hänen nimestään tuli myöhemmin lajin tieteellisen sukunimen perusta ja myös tupakan vaikuttavan aineen, nikotiinin kantasana. Aluksi tupakkaa ei poltettu vaan sitä nuuskattiin. Tupakka yritettiin kieltää ja paavikin julisti sen pannaan, mutta mikään ei auttanut, tupakka yleistyi nautintoaineena osin laittomasti ja osin laillisesti.

Virginiantupakka & Valkotupakka & Narsissitupakka

Nicotiana tabacum & Nicotiana alata & Nicotiana sylvestris

Tupakkatuotteiden valmistusaineena palturitupakan korvasi myöhemmin virginiantupakka. Sen kukat ovat yleensä vaaleanpunaisia, kapeampia ja pidempiä kuin palturitupakan. Meillä Suomessa tupakoita viljellään koristekasveina, joita saattaa tavata karanneina joutomailla ja puutarhojen läheisyydessä. Muista suvun lajeista, joita maailmanlaajuisesti tunnetaan yli 60, kannattaa mainita vielä valkotupakka sekä narsissitupakka.

(Euroopan)Skopolia

Scopolia carniolica

Tupakkakasvien kanssa samaan heimoon, mutta eri sukuun kuuluvan, touko- kesäkuussa kukkivan skopolian saattaa tavata Suomessa koristekasvina puutarhoissa ja myös puutarhakarkulaisena. Skopolia muistuttaa tupakkakasveista eniten virginiantupakkaa, ainakin teriöiden värin perusteella.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja
Puita ja pensaita samasta heimosta

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page