© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Pehmytkurjenpolvi

Geranium molle

  • Heimo: Kurjenpolvikasvit – Geraniaceae
  • Suku: Kurjenpolvet – Geranium
  • Kasvumuoto: 1-vuotinen tai ylitalvinen ruoho. Talvehtineissa yksilöissä pääjuuri vahva.
  • Korkeus: 5–25 cm. Monivartinen, varsi koheneva–pysty, monihaarainen, pehmeän pitkäkarvainen, myös lyhyitä nystykarvoja, yleensä punertava.
  • Kukka: Säteittäinen, 5–8 mm leveä. Terälehtiä 5, vaaleanpunaisia, lanttokärkisiä. Verholehtiä 5, kapealti kalvolaitaisia, karvaisia, terälehtiä lyhyempiä. Heteitä 10, kaikki ponnellisia (vertaa pihakurjenpolvi). Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 5-luottinen. Kukat yleensä pareittain lehtihangoissa tai verson latvassa.
  • Lehdet: Tyviruusukkeena ja varrella vastakkain–yksittäin. Ruusukelehdet pitkäruotisia, varsilehdet lyhytruotisia, korvakkeellisia. Lapa pyöreähkö, kourasuoninen, noin lavan puoleenväliin 5–7-liuskainen; liuskat leveitä, usein kolmihampaisia.
  • Hedelmä: 5-osainen lohkohedelmä, kärkiosa nokkamainen, kypsyessään rullalle kiertyvä. Hedelmykset kurttupintaisia, kaljuja.
  • Kasvupaikka: Kalliokedot, kivikot, rauniot, töyräät, joutomaat, pihapiirit.
  • Kukinta: Kesä–syyskuu.

Pehmytkurjenpolven levinneisyys rajoittuu meillä Ahvenanmaalle ja Turun saaristoon. Manner-Suomesta sitä on löydetty vain satunnaisena rikkaruohona. Laji kasvaa useimmiten tienvierillä, laidunmailla, niityillä ja vastaavilla ihmisen muokkaamilla paikoilla. Pehmytkurjenpolvi lienee levinnyt meille ihmisen ja maanviljelyn myötä jo ammoisina aikoina. Laji leviää ihmisen välityksellä erittäin tehokkaasti, nykyisin etenkin apilansiementen epäpuhtautena ja on matkannut alkukodistaan Länsi-Euroopasta, Välimereltä ja Etu-Aasiasta suurimpaan osaan Eurooppaa, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan, Australiaan, Uuteen Seelantiin ja Kaukoitään. Yksivuotisen lajin vuotuiset kannanvaihtelut meillä ovat suuret: joskus pehmytkurjenpolvea on runsaasti, toisinaan se tuntuu puuttuvan kokonaan.

Pehmytkurjenpolvi muodostaa usein sekakasvustoja lähisukuisen pihakurjenpolven (G. pusillum) kanssa. Pihakurjenpolven varret ja lehtiruodit ovat lyhytkarvaisia, pehmytkurjenpolven osin pitkäkarvaisia. Pihakurjenpolven terälehdet ovat jokseenkin verholehtien pituiset, pehmytkurjenpolven aavistuksen pidemmät. Lisäksi pihakurjenpolven hedelmykset ovat sileitä ja myötäkarvaisia, pehmytkurjenpolven kurttuisia ja kaljuja.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page