© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Peltonätkelmä

Lathyrus sativus

  • Heimo: Hernekasvit – Fabaceae (Leguminosae)
  • Suku: Nätkelmät – Lathyrus
  • Kasvumuoto: Yksivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 20–80 cm. Varsi rento, siipipalteinen, kalju.
  • Kukka: Teriö vastakohtainen, valkoinen–vaaleanpunainen–vaalean sinipunainen, usein monivärinen, 12–20 mm leveä, perhomainen (terälehtiä 5, joista ylinnä purje, sivuilla siivet, alinna kahdesta terälehdestä muodostunut venho). Verhiö 5-liuskainen. Heteitä 10. Emiö 1-lehtinen ja 1-luottinen. Kukat (kukinnot) lehtihangoissa, pitkäperäisiä, tavallisesti 1-kukkaisia (terttuja).
  • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia, korvakkeellisia. Lehtiruodit siipipalteisia. Lapa parilehdykkäinen, 1-parinen, kärhellinen. Lehdykät kapeansuikeita, 2,5–15 cm pitkiä, silposuonisia, ehytlaitaisia. Korvakkeet kapeita.
  • Hedelmä: 2–4 cm pitkä, ruskea, kalju 2–4-siemeninen palko, yläreunassa 2:sta siipipalteesta muodostunut palon mittainen ura.
  • Kasvupaikka: Viljapellot, lastauspaikat, kaatopaikat. Jalostettuna myös koristekasvi.
  • Kukinta: Kesä–elokuu.

Meillä maan eteläosissa peltonätkelmä on hyvin harvinainen ja satunnainen hyötysiementen mukana kulkeutunut, meillä myrkylliseksi (sisältää aminohappoja) luokiteltu kasvi, jota ainakin Aasiassa ja Itä-Afrikassa käytetään yleisenä ravinto- ja rehukasvina. Pahoista kuivuudesta johtuvien pula-aikojen aikana sen siemenistä (pavuista) tehtyä jauhoa on käytetty myös leivän tekoon. Leivän syöminen saattaa aiheuttaa ankaraa kipristystä vatsassa. Kuitenkin peltonätkelmästä tehtyä jauhoa käytetään nykyisinkin osissa Italiaa ja Espanjaa joissakin perinteisissä ruuissa. Peltonätkelmän jalostettuja lajikkeita (var. azureus) kasvatetaan koristekasvina (azureus tarkoittaa voimakasta sinistä).

Peltonätkelmän kukat ovat kasvitieteellisten teosten mukaan yksikukkaisina terttuina, mikä tietenkin on aika outo sanayhdistelmä. Terttu tarkoittaa pitkärankaista kukintoa, jossa kukat ovat perällisiä (ja perät jokseenkin saman pituisia keskenään). Peltonätkelmällä kukinnon perusrakenne on muiden Lathyrus -suvun lajien tapaan terttu. Siinä nyt kussakin tertussa on yleensä vain yksi kukka. Jos kuitenkin on monta yksikukkaista terttua saman varren lehtihangoissa pienin välimatkoin, niin kyllähän sellaistakin kokonaisuutta voisi kutsua tertuksi.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page