© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Pihatähtimö

Stellaria media

  • Heimo: Kohokkikasvit – Caryophyllaceae
  • Suku: Sädeähtimöt – Stellaria
  • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho.
  • Korkeus: 5–30 cm. Varsi rento–koheneva, ohut, toispuolisesti karvainen. Mattomaisia kasvustoja muodostava.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, valkoinen, 8–10 mm leveä; terälehtiä 5, syvään 2-liuskaisia (terälehtiä näyttää olevan 10), 2–3 mm pitkiä, hieman verhiötä lyhyempiä tai joskus samanpituisia tai puuttuvat kokonaan. Verholehtiä 5, karvaisia, kalvolaitaisia. Heteitä tav. 3–7. Emiö yhdislehtinen, 3-vartaloinen, 3-luottinen. Kukinto niukka–runsaskukkainen, 2-haarainen viuhko; tukilehdet vihreitä.
  • Lehdet: Vastakkain, useimmat ruodillisia, ylimmät ruodittomia. Lapa puikea, suippokärkinen, ehytlaitainen, kalju, vaaleanvihreä.
  • Hedelmä: Munanmuotoinen, 6-liuskaisesti avautuva, 4–6,5 mm pitkä kota.
  • Kasvupaikka: Puutarhat, pihat, asumusten ympäristöt, pellot, tienvieret, pientareet, polut, joutomaat, merenrannat, levävallit, saariston lintuluodot.
  • Kukinta: Touko–lokakuu.

Pihatähtimö eli vesiheinä suosii ainakin ajoittain märkiä tai kosteita kasvupaikkoja kuten allikoiden reunoja, räystäänalusia ja rantoja. Laji sinnittelee kyllä melko kuivillakin paikoilla eikä tarvitse valoakaan paljon, vaan levittäytyy usein ainoana kasvina rakennusten alle, hämyisiin porttikäytäviin, ulkorakennusten maalattioille, maapuiden juuristo-onkaloihin ja vastaaviin paikkoihin. Lajin kasvupaikkavalikoima onkin erinomaisen laaja.

Pihatähtimö voi itää ja kukkiakin lähes mihin aikaan vuodesta hyvänsä. Nuput eivät pahemmin kärsi pikkupakkasista, ja leudoilla rannikkoseuduilla kukkiminen jatkuukin välittömästi lauhan jakson alkaessa. Vallitsevan itsepölytyksen ansiosta pölyttyminen ei ole hyönteisten aktiivisuudesta riippuvainen. Kukissa tosin käy kärpäsiä, joten ristipölytyskin voi tapahtua. Siemenet leviävät helposti ja pihatähtimö onkin levinnyt käytännössä kaikkialle mihin ihminenkin: vain arktiset tundrat ja ylävuoristot ovat jääneet siltä valloittamatta.

Sopeutuvaista pihatähtimöä on arveltu maailman yleisimmäksi kukkakasviksi; usein se on saanut myös viheliäisimmän rikkaruohon vähemmän mairittelevan arvonimen. Yksivuotinen ja hauras kasvi ei tuota pelloilla paljon harmia, mutta puutarhassa tai kasvimaalla sitä nyhtäessä irtoavat helposti myös kylvetyn hyötykasvin taimet. Toisaalta, pihatähtimö on yksi helpoimmista villiyrttilajeista. Sitä voi syödä mehukkaana salaattina sellaisenaan tai sen voi kuivata ja jauhaa viherjauhoksi. Myönteistä mainetta se on saavuttanut myös monipuolisena rohdoskasvina.

Pihatähtimö muistuttaa melko paljon kookkaampia lehtotähtimöä (S. nemorum) ja vataa (Myosoton aquaticum). Lehtoarhon (Moehringia trinervia) erottaa parhaiten pihatähtimöstä kolmisuonisten lehtiensä perusteella. Yksi melko varma ja helppo tuntomerkki on pihatähtimön varren yksirivinen (toispuolinen) karvaisuus, joka erottuu hyvin etenkin vastavalossa.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page