© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Poimuhierakka

Rumex crispus

 • Alalajit: Rikkapoimuhierakka (ssp. crispus)
  Meripoimuhierakka (ssp. littoreus)
 • Suku: Siipihierakat – Rumex
 • Heimo: Tatarkasvit – Polygonaceae
 • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
 • Korkeus: 40–120 cm. Varsi usein punainen, uurteinen, kukintoon asti haaraton.
 • Kukka: Säteittäinen, peni (noin 3 mm halkaisijaltaan), kaksineuvoinen. Kehässä kaksi 3-lehtistä kiehkuraa. Ulomman kehäkiehkuran lehdet pieniä, taakäänteisiä tai hieman siirottavia. Sisempi kiehkura muodostaa hedelmäverhiön, jonka lehdet pyöreän kolmiomaisia, hieman herttatyvisiä ja lähes ehytlaitaisia. Lehtien keskisuonissa yleensä iso nystermä. Joskus vain yhden lehden nystermä on suuri ja kahden muun pieni tai puuttuu. Heteitä 6. Yhdislehtinen emiö 3-lukuinen. Kukkaperän (noin 1 cm) nivelkohta tyvipuolella. Kukat kiehkuroina, kukinto kerrannaisterttu.
 • Lehdet: Kierteisesti. Alimmat lehdet ruusukemaisesti, pitkäruotisia, ylemmät lehdet lyhyempiruotisia. Lehdet molemmin puolin karheita. Lehtilapa 4–5 kertaa leveytensä pituinen, pitkulaisen suikea, tylpähkö- tai suippotyvinen, reunoilta erittäin poimuinen (harvoin lähes poimuton).
 • Hedelmä: Kastanjanruskea, terävästi kolmisärmäinen, verholehtien peittämä kiiltävä, noin 2,5 mm pitkä pähkylä, jossa selvästi havaittava nystermä. Verhiön liuskat loivasti herttatyvisia, 3–5 mm leveitä.
 • Kasvupaikka: Rannat, pellot, joutomaat ja tienvarret.
 • Kukinta: Heinä–elokuu.

Monivuotinen poimuhierakka kasvaa mielellään merenrannoilla rakkoleväkasautumien tienoilla ja lintukallioilla, joissa typen kiertokulku on nopeaa. Poimuhierakka leviää etenkin vesiteitse. Hedelmäverhiössä olevien nystermien katsotaan olevan kellumista edesauttava rakenne. Myöhään syksyllä kukkivat yksilöt ovat muiden vankkavartisten hierakoiden tapaan talventörröttäjiä.

Poimuhierakka on vanha rohdoskasvi, jolla on joskus hoidettu ruoansulatusvaivoja, ihosairauksia sekä suuren C-vitamiinipitoisuuden takia myös keripukkia. Parkkihappopitoiset siemenet ovat lisäksi auttaneet ripulissa.

Poimuhierakan saattaa sekoittaa hevonhierakkaan (R. longifolius). Poimuhierakan poimureunaiset lehdet ovat suhteessa kapeammat, hedelmäverhiön liuskat terävämpikärkiset ja hedelmäverhiö on aina nystermäinen (hevonhierakalla yleensä nystermätön). Poimuhierakka saattaa risteytyä hevon- sekä tylppälehtihierakan ja myös monen muun hierakan kanssa.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page